Hva hvis maten du spiser ofte, både fordi du liker den, men ikke minst fordi den også er sunn, egentlig ikke er så sunn allikevel?
Ernæringsfysiolog og kostholdsekspert Susie Burrell avslører nå 5 matvarer som gjemmer på usunne mengder natrium og sukker, skriver Daily Mail.
Australske Susie Burrell, som for øvrig også er mamma til to tvillinger, tror mange ikke kjenner til de negative sidene ved å spise disse matvarene, og at flere derfor vil bli overrasket.
Hun ønsker derfor å dele denne kunnskapen, slik at vi vet bedre hva maten vi putter i oss faktisk inneholder.
1. Tunfisk på boks
Hermetisk tunfisk er noe mange bruker som en enkel og sunn ingrediens i lunsjens salat. Den er derfor den mest overraskende matvaren på Susie Burrells liste.
Selv om hun konstaterer at tunfisk har et høyt innhold av protein og lite fett - en gylden kombinasjon - mangler tunfisk den store mengden omega-3-fett som finnes i laks eller sardiner.
Mange bruker tunfisk på boks som billig og enkel ingrediens til lunsjen. Foto: Shutterstock
- Det andre problemet med hermetisert tunfisk er at det er en kilde til kvikksølv, et element som ikke kan kroppen klarer å skille ut, forklarer hun på bloggen sin.
Det anbefales derfor at man av og til bytter ut tunfisken med laks eller makrell.
2. Riskjeks
Mange elsker å snacke på riskjeks, og man tenker kanskje at det i hvert fall er sunnere enn annen kjeks og kaker. Det er det nødvendigvis ikke.
10 riskjeks inneholder så mye som 24 g karbohydrater - like mye som to skiver brød. Ikke så sunt allikevel, nei.
Riskjeks er sprøe og gode, men et for stort inntak er ikke bra. Foto: Shutterstock
Burrell understreker at det er de smakstilsatte riskakene som er verstingene, men heller ikke de vanlige er spesielt sunne.
- De er ikke spesielt bra å gi til barn da de inneholder mye 'tomme kalorier'. Det gjør at blodsukkeret stiger veldig raskt, men går like raskt ned igjen og man holder seg ikke mett over lengere tid, skriver hun.
På Instagram-profilen sin deler Susie Burrell sunne matoppskrifter og kostholdstips.
3. Soyasaus
Soyasaus brukes ofte til asiatiske retter, spesielt til den japanske retten sushi.
Selv om soyasaus ikke har så dårlig rykte på seg for å inneholde mye MSG, advarer Burrell om at det kan ødelegge det som ellers ville vært en sunn japansk lunsj.
Soyasaus anses som en nøkkelingrediens til sushi for veldig mange. Foto: Shutterstock
- En enkelt servering av soyasaus kan inneholde mer enn 1000 mg natrium, som er mer enn halvparten av vår daglige grense, forklarer hun på bloggen.
For mye salt i maten er ikke godt for helsa vår, da det kan føre til opphopning av væske i kroppen og høyt blodtrykk over tid.
Det anbefales derfor å se etter soyasausflasker som er tilsatt mindre salt.
4. Vegetabilsk olje på sprayflaske
Ikke så vanlig her til lands, men det er uansett verdt å merke seg, da spray-versjoner av vegetabilsk olje har blitt rost som et lavfett-alternativ i matlaging, men Burrell advarer om at de ikke er så sunne som noen kanskje tror.
Selv om en sprayflaske drastisk reduserer mengden olje som brukes i matlagning, kommer den ikke med noen av fordelene som finnes i olivenolje.
Hold deg til olivenolje på vanlig flaske for å dra nytte av næringsstoffene i oljen. Foto: Shutterstock
Burrell anbefaler at du benytter deg av de beste oljene av høy kvalitet, som ekstra jomfru olivenolje for å utnytte potensielle helsemessige fordeler, og samtidig unngår bearbeidede blandede vegetabilske oljer helt.
På samme måte som du ikke bør bytte ut oljen med spray, anbefaler ernæringsfysiologen mot å bytte ut sukker med ris malt sirup.
5. Ris malt sirup
I det siste har fler og fler begynt å benytte seg av forskjellige typer sirup som et sunnere alternativ til vanlig sukker.
Denne typen sirup er laget på fermentert kokt ris, og Susie Burell avslører at den egentlig bare er "raffinert sukker" blandet rikelig med komplekse karbohydrater, glukose og maltose.
- Selv om det kan være fruktosefritt, betyr ikke det at det er kalorifritt - spesielt når det brukes i store mengder i" sukkerfri "baking, skriver hun på bloggen.