Finnes på mange norske kjøkken: Her er supergrønnsaken som støtter både hukommelse og helse

09/03/2024 08:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Grønnsaken smaker utrolig godt og kan brukes på mange måter.

Grønnsaken har lenge vært en populær ingrediens på kjøkkenet, men ifølge ernæringsfysiolog Reijo Laatikainen fortjener denne velkjente grønnsaken en plass i supermatligaen.

Laatikainen anbefaler en sjenerøs porsjon gulrøtter fire eller fem ganger i uken for å støtte helsen vår på flere viktige måter.

Det skriver iltalehti.fi.

Inntak av gulrøtter bidrar ikke bare til å dekke det meste av vårt daglige behov for vitamin A med kun én gulrot om dagen, men har også flere andre helsemessige fordeler.

Gulrøtter er rike på betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A, avgjørende for nervesystemets funksjon og beskyttelse mot betennelse.

I tillegg er de bra for øyehelsen, selv om store mengder ikke forbedrer synsstyrken.

Fiberinnholdet i gulrøtter støtter munnhelsen ved å øke spyttproduksjonen og inneholder også stoffer som motvirker aktiviteten til skadelige bakterier i munnen.

Fra en mellomstor gulrot får du bare rundt 50 kilokalorier, noe som gjør dem til et energieffektivt tillegg til enhver diett. I tillegg til vitamin A inneholder gulrøtter også vitamin K, selen, kalium, kalsium og folat.

Forbedrer hukommelsen

Interessant nok viser studier at karotenoider i gulrøtter er knyttet til bedre hukommelse og kognitive funksjoner.

Personer som regelmessig inntar karotenoidrike grønnsaker har betydelig bedre hukommelse og kognitive mentale funksjoner sammenlignet med de som får i seg mindre mengder karotenoider gjennom kosten.

Til tross for alle disse fordelene bør man imidlertid være klar over de mulige effektene av et høyt inntak av vitamin A. Selv om mangel på dette vitaminet er sjeldent i industrialiserte land, kan langvarig overforbruk føre til alvorlige helseeffekter som osteoporose og leverskader.

Det er viktig å huske at balanse er nøkkelen.