Fra vekttap til blodsukkerkontroll og senking av kolesterol, er det mange myter om eplecidereddik. Men hva sier egentlig vitenskapen?
Eplecidereddik inneholder eddiksyre, en metabolitt som spiller en sentral rolle i kroppen. Ifølge Carol Johnston, professor i ernæring ved Arizona State University, er eddiksyre den viktigste aktive ingrediensen som gir eddiken sine sunne egenskaper. Men Johnston advarer mot å tro på alle påstandene som knyttes til eplecidereddik. "Vi har ikke nok bevis for å støtte opp under mange av dem," sier hun, basert på flere tiår med forskning på eddik.", skriver Fortune.
Noen studier antyder at eplecidereddik kan bidra til vekttap ved å øke metthetsfølelsen etter et måltid. Men effekten er begrenset til kanskje ett til to kilo per måned.
Ingen store resultater med andre ord.
"Eplecidereddik kan gi en liten fordel hvis du allerede har implementert andre kostholds- og livsstilsendringer," sier Kristine Dilley, ernæringsfysiolog ved Ohio State University.
Men, det er ingen magisk løsning som får kiloene til å smelte bort.
Den mest pålitelige fordelen med eplecidereddik er dens evne til å senke blodsukkeret. En gjennomgang av ni studier publisert i 2021 viste at eplecidereddik kan hjelpe til med å redusere både fastende blodsukker og HbA1c-nivåer hos personer med type 2 diabetes. Dette skyldes at eddiken forsinker magetømming, blokkerer nedbrytningen av stivelse til glukose, og øker glukoseopptaket i muskelceller.
Eksperter anbefaler en til to spiseskjeer eplecidereddik daglig, helst blandet i vann for å unngå irritasjon av munnslimhinnen og skade på tannemaljen. Unngå kapsler og gummier, da disse ikke er regulert og kanskje ikke inneholder riktig mengde eddik.
Personer med gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) eller langsom magetømming bør være forsiktige, da eddik kan forverre disse tilstandene. Rådfør deg med legen din før du inkluderer eplecidereddik i kostholdet ditt, spesielt hvis du bruker medisiner som påvirker blodsukker eller kalium.