Søvn utgjør en tredjedel av livet vårt, og en god natts søvn er derfor viktig for god helse.
Tallene viser at hver tredje nordmann sliter med dårlig søvn, og bare én natt med dårlig søvn, påvirker produksjonen av flere viktige hormoner som adrenalin, kortisol, veksthormon.
I tillegg til dårlig søvn, finnes det også en lidelse som rammer så mye som hver 10. nordmann – nemlig søvnparalyse. Flere leger mener det generelt er for dårlig kunnskap og informasjon i helsevesenet og i befolkning forøvrig, når det gjelder søvn og søvnparalyse. Det skriver NRK.
Søvnparalyse omtales ofte som mareritt i våken tilstand. Når hjernen våkner, men kroppen fortsatt er lammet, kalles det for søvnparalyse. Det en kortvarig, men total eller delvis lammelse som inntreffer umiddelbart før innsovning eller etter oppvåkning. Ofte ledsages anfallet av syns- og hørselshallusinasjoner.
Du kan oppleve det et fåtall ganger i løpet av livet, men noen mennesker sliter med lidelsen livet gjennom. det kan være en lidelse som følger deg livet gjennom.
Stine Lutdal Juberg jobber som frisør og har opplevd søvnparalyse tre ganger. Hun forklarer at det kjentes ut som noen skulle ta henne.
- Det føltes som en evighet, men jeg våknet på samme sted som da jeg lukket øynene. Jeg fikk fullstendig panikk og det var bare å glemme å sove den natta, sier hun til NRK.
Hun fortale ingen om opplevelsen i frykt for å ikke bli trodd. Som de fleste andre som opplever søvnparalyse, har Stine Lutdal Juberg heller ingen søvndiagnoser.
Per Egil Hesla, eksperter på søvnparalyse og spesialist innen nevrologi og søvnsykdommer, forteller at tilstanden er skremmende, men at den samtidig ikke er farlig og som regel går over etter noen få minutter.
Han understreker dog at det er hav av uvitenhet blant helsepersonell og i befolkningen før øvrig.
Tenåringsjenta Aidana Snekvik sliter også med gjentatte episoder av søvnaparalyse. Hun forteller at hun lenge trodde det var vanlig mareritt, slik mange av oss opplever å få en gang i blant.
- Det er vanskelig å forklare for andre hvis de ikke har opplevd det selv, forteller hun til NRK.
Per Egil Hesla har sammen med sjef og nevrofysiolog Tony Wader et EEG-Laboratorie hvor de overvåker mennesker som sliter med søvnparalyse ved hjelp av et overvåkningskamera og EKG-elektroder. Disse elektrodene brukes til å lese av hjernens aktivitet under søvnovervåkning.
Selv om det har tatt mange år med forskning, kan søvnparalyse i dag behandles med medisiner etter undersøkelse av spesialist.
Les også: Ny forskning: Vi elsker hunder høyere enn mennesker