Ny forskning: Dette kan forbedre hukommelsen din

27/05/2024 14:38

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du noen gang glemt hvor du la nøklene dine, eller hva du skulle si? Det kan være frustrerende og til tider bekymringsfullt. Men ifølge en ekspert finnes det måter å trene hukommelsen på og holde hjernen skarp.

Hjerneforsker Charan Ranganath forklarer at det er helt normalt å glemme navnene på personer vi bare har møtt en gang.

"Det er ikke tilfeldig at hjernene våre er designet til å glemme alle detaljer eller navnene på folk vi bare så vidt har møtt," sier Ranganath ifølge det tyske mediet Utopia.

Hjernen fungerer som et filter som sorterer viktig informasjon fra mindre viktig.

"Hukommelse er en prosess hvor hjernen vår filtrerer hva som er viktig – informasjon som hjelper oss med å navigere i en usikker og stadig skiftende verden."

Ranganath påpeker at prefrontal cortex, en del av hjernen som er aktiv når vi planlegger eller løser komplekse problemer, spiller en sentral rolle i vår evne til å huske ting i hverdagen. Selv om vi ofte fokuserer på våre hukommelsessvakheter, er hjernen generelt god til å huske det vi trenger.

Slik trener du hukommelsen din

Dessverre avtar prefrontal cortex' ytelse med alderen, og vi skader den ved å multitaske for mye, være stresset eller få for lite søvn.

Ifølge Ranganath finnes det imidlertid måter å styrke denne delen av hjernen på. Fysisk aktivitet og sport, mindfulness-øvelser og å minimere distraksjoner som e-post- og WhatsApp-meldinger er noen av metodene som kan hjelpe.

Nye opplevelser holder hjernen skarp

Ranganath understreker også viktigheten av å gi hjernen "ulike stimuli" i form av nye opplevelser og erfaringer.

"Vi må ut av rutinene våre, oppdage nye steder og interagere med mennesker med forskjellige bakgrunner og perspektiver," råder eksperten.

Disse opplevelsene kan vi bruke til å oppdatere kunnskapen vår og raskere tilpasse oss nye situasjoner. Hvis vi derimot tilbringer for mye tid med de samme menneskene, på de samme stedene og i de samme situasjonene, kan hukommelsen vår bli svakere. Ranganath påpeker at pandemien, hvor mange satt i det samme rommet og interagerte med de samme menneskene (ofte via skjermer), er et eksempel på en tid hvor hukommelsen vår kunne bli svekket.

"Dagene føltes lange, og ved ukens slutt hadde vi få minner om hva vi hadde gjort."

Å forstå og pleie hukommelsen vår gjennom nye opplevelser og sunne vaner kan hjelpe oss med å holde hjernen skarp og forbedre vår evne til å huske viktige detaljer i hverdagen.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.