Leter du etter en sunn matbit? Prøv babygulrøtter! Forskere har oppdaget at å spise babygulrøtter bare tre ganger i uken kan øke hudens karotenoider betydelig hos unge voksne.
Denne effekten er enda større når den kombineres med et multivitamin som inneholder betakaroten.
Hva er karotenoider?
Karotenoider er de røde, oransje og gule pigmentene som finnes i mange frukter og grønnsaker.
Høyere nivåer av disse pigmentene i huden indikerer et høyere inntak av frukt og grønnsaker, noe som er knyttet til bedre antioksidantbeskyttelse og lavere risiko for kroniske sykdommer som hjertesykdom og enkelte kreftformer.
Økte karotenoidnivåer reflekterer også forbedret hudhelse og immunfunksjon.
Studiedetaljer
Mary Harper Simmons, en Master of Science in Nutrition-student ved Samford University, presenterte funnene sine på det årlige møtet til American Society for Nutrition i Chicago.
"Våre funn tyder på at en liten, enkel kosttilpasning - å inkludere babygulrøtter som en matbit - kan øke hudens karotenoidakkumulering betydelig," sa Simmons.
Studien involverte 60 unge voksne fordelt på fire grupper i en fire ukers periode. Gruppene fikk enten:
Granny Smith epleskiver (kontrollgruppe)
100 gram babygulrøtter (ca. 1/2 kopp)
Et multivitamintilskudd som inneholder betakaroten
En kombinasjon av babygulrøtter og kosttilskuddet
Ved å bruke et VeggieMeter, et ikke-invasivt verktøy for å måle hudkarotenoider, fant forskere at hudkarotenoidpoeng økte med 10,8 % i babygulrotgruppen og med 21,6 % i gruppen som fikk både babygulrøtter og tilskuddet.
Det var ingen endring i eplegruppen eller gruppen som bare tok multivitaminet.
Hovedfunnene
"Vi fant at kombinasjonen av babygulrøtter og et multivitamintilskudd som inneholder betakaroten kan ha en interaktiv effekt på hudens karotenoidakkumulering," sa Simmons.
For å oppnå disse fordelene anbefaler hun å velge et multivitamin med betakaroten og spise babygulrøtter minst tre ganger i uken.
Interessant nok økte ikke karotenoidnivået med multivitaminet alene, noe som tyder på at karotenoider kan absorberes bedre fra mat enn fra kosttilskudd.
Fremtidsforskning
Forskerne planlegger å undersøke hvordan andre karotenoidrike matvarer, som søtpoteter eller grønne bladgrønnsaker, påvirker karotenoidabsorpsjon og helsemessige fordeler.
De ønsker også å forstå mekanismen bak funnene deres.
Selv om disse resultatene er lovende, bemerker forskerne at funnene deres er foreløpige og bør bekreftes av fagfellevurderte studier.