Søte fristelser lurer rundt hvert hjørne, og selv om vi er klar over at sukker generelt ikke er bra for helsa, glemmer vi de andre helsefellene som søtsaker kan ha.
Nå forteller en finsk tannlege oss hvilke søtsaker hun for all del unngår å spise.
Tannlegens frykt: Det sure og klissete godteriet
Når det kommer til tannhelse er det blant annet de sure og klissete søtsakene, som for eksempel fløtekaramell, som kan være spesielt skadelig.
Disse typer godteri fester seg til tennene og mellomrommene mellom tennene, og de holder seg der lenger enn andre søtsaker. Dette øker risikoen for hull.
Spesialtannlege Erika Laukkanen fra Oral Hammaslääkärei i Finland sier til Finnish Ice at hun aldri kunne drømme om å spise denne typen godteri, og at hun spesielt unngår å spise surt godteri, da det inneholder syre som kan bryte ned tannemaljen.
Ikke så uskyldig som det virker
Det er imidlertid ikke bare syrlige søtsaker du skal være forsiktig med. Beveger du deg bort fra munnen og ser på andre steder der søtsaker påvirker kroppen, er ikke lakris og salmiakk det du bør være bestevenn med.
Lakris påvirker blodtrykket mer enn mange tror, ifølge ferske anbefalinger fra helseorganisasjoner.
Dette skyldes stoffet glycyrrhizin, som finnes i lakrisekstrakt og fungerer som kroppens salthormon, som øker blodtrykket.
Selv små mengder på 50 gram kan være problematisk for de som er spesielt sensitive for stoffet.
I verste fall kan inntak av en pose lakris heve en persons blodtrykk i flere uker. Det er spesielt problematisk for unge mennesker, der overraskende mange tilfeller av høyt blodtrykk kan spores tilbake til lakris- og salmiakkforbruk.
Salmiak, en annen favoritt, inneholder ofte ikke bare glycyrrhizin, men også store mengder salt, som kan forsterke den blodtrykkshevende effekten ytterligere.
Tuija Pusa fra den finske 'Hjerteforeningen' påpeker at noen salmiaksorter kan inneholde opptil 4 % salt. For en med saltfølsomhet kan dette fort bli en helserisiko.