Visste du dette? 6 myter om seksuell helse

10/02/2024 15:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hva er egentlig opp og ned i de mange mytene om seksuell helse?

De er over alt. Mytene, de morsomme fakta og vitsene. Men hva er opp og ned i de mange fakta, myter og påstander som florerer om seksuell helse?

Det skriver Københavns Universitet nå om i en pressemelding.

Sedrah Butt Balaganeshan, lege og doktorgradsstudent ved Novo Nordisk Fondens senter for proteinforskning, ser nærmere på noen av mytene du kanskje har støtt på over tid. Ifølge Sedrah Butt Balaganeshan er det viktig å unngå misforståelser og tabuer:

– Som lege i klinikken har jeg lyttet til mange alternative oppfatninger og interessante historier blant pasienter og kolleger. For eksempel er det en rekke kvinner fra flere forskjellige kulturer som unngår ananas under graviditeten av frykt for abort, spesielt i første og andre trimester, sier Sedrah Butt Balaganeshan og fortsetter:

"Enzymet bromelin er visstnok skyld i dette, men foruten det faktum at noen gravide utvikler halsbrann fra det, tyder det på at ananasforbruk er ufarlig til enhver tid i svangerskapet. Som «new-in-the-job» som forsker synes jeg det er spennende og viktig å lære å være faglig både åpen og dermed imøtekomme og nærme seg noen av disse historiene og mytene ved å sjekke etter fakta og være kritisk."

1. Menn som ofte oppnår orgasme med utløsning har mindre risiko for prostatakreft

– Ja, det kan tyde på det. I for eksempel "The Harvard ejaculation study" er data samlet inn ved hjelp av spørreskjemaer hos menn i ulike aldersgrupper over flere år. Her vil du finne at voksne menn som har over 21 månedlige orgasmer med utløsning tilsynelatende har mindre risiko for prostatakreft. Orgasme med utløsning inkluderte både samleie med partner, onani og våte drømmer, sier Sedrah Butt Balaganeshan.

– Men det finnes en lignende australsk studie som ikke finner en like klar sammenheng. Så det tyder på at det er en sannhet med modifikasjoner.

2. En omskåret penis er mer hygienisk enn ikke-omskåret penis

– Nei. En omskåret mann er ikke bare mer hygienisk enn en mann som fortsatt har forhuden. Imidlertid krever en intakt forhud oftere rengjøring, ved å trekke forhuden tilbake og vaske penis for å unngå sekret opphopning eller infeksjon. Deretter trekkes forhuden på plass igjen, forklarer Sedrah Butt Balaganeshan.

3. Langsiktig prevensjonspillforbruk reduserer evnen til å bli gravid

– Nei. Du er ikke mindre sannsynlig å bli gravid hvis du har tatt p-piller i mange år på rad. Det viser en stor Århus-studie fra 2013. Hos noen kvinner kan det være en kortvarig forsinkelse i retur av fruktbarhet etter å ha stoppet pillen, men det var ingen bevis for reduksjonen i evnen til å bli gravid generelt, sier Sedrah Butt Balaganeshan.

4. Genital herpes er smittsom bare når det er utbrudd i form av sår

– Nei. Dessverre kan du fortsatt bli smittet med genital herpes, det vil si herpes på kjønnsorganene, selv om infeksjonen ikke er umiddelbart i utbrudd og selv om du bruker kondom. Dette skyldes at herpesviruset fortsatt kan skilles ut fra hud og slimhinner, såkalt «viral shredding», fra områder som ikke dekkes av kondomet. I et ytterligere forsøk på å redusere denne utskillelsen av viruset og overføring av partnere, har studier vist mindre virusutskillelse under forebyggende behandling med antiviral medisin, men dette er ikke en behandlingsindikasjon for tiden. Vaksiner mot genital herpes kan også ha stort potensial, men dette er ikke på markedet - ennå, sier Sedrah Butt Balaganeshan.

5. Viktorianske leger ga kvinner orgasmer for å behandle tilstanden "hysteri"

– Nei. Det er en myte forplantet av boken "The Technology of Orgasm" av Rachel P. Maines utgitt i 1999. I boken skriver Maines blant annet at behandling med orgasmer hos kvinnelige pasienter var hjørnesteinen i behandlingen av hysteri hos leger i Vesten helt frem til begynnelsen av det 20. Dette faktum er tilbakevist i 2018-artikkelen "A Failure of Academic Quality Control: The Technology of Orgasm" av Hallie Lieberman og Eric Scatzberg, som også understreker viktigheten av kritiske fagfellevurderingsprosesser og faktasjekk for å redusere spredningen av falske historiske fortellinger, forklarer Sedrah Butt Balaganeshan.

6. En orgasme hjelper hvis du har tett nese

– Ja. Ifølge studien "Kan sex forbedre nesefunksjonen? – An Exploration of the Link Between Sex and Nasal Function» av lege Olcay Bulut Fra 2023 kan sex, inkludert en orgasme, forbedre neseluftpassasjen like godt som en nesespray opptil en time etter orgasme. En fysiologisk naso-genital forbindelse har lenge vært teoretisert, som denne studien bekreftet ved å undersøke sammenhengen med seksuell aktivitet og nesestrøm. Studien vant Ig Nobelprisen i 2021, som er en pris for studier som «først får folk til å le, så tenke», avslutter Sedrah Butt Balaganeshan.