7 vanlige kjøleskapsfeil de fleste gjør

22/05/2024 16:00

Sofie

Hjem
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste av oss gjør minst tre av disse feilene hver dag.

Å holde kjøleskapet i optimal stand handler ikke bare om å redusere energikostnadene; det er også viktig for mattrygghet og for å minimere avfall.

Her er syv vanlige kjøleskapsfeil som mange av oss gjør, og tips om hvordan du unngår dem:

1. Sjelden rengjøring

Mange pleier å rengjøre kjøleskapet bare en gang i året, men dette er ikke nok. Selv om det er kaldt inne, kan bakterier fra matrester lett spre seg. Gi kjøleskapet ditt en dyp rengjøring hver sesong for å sikre at det er trygt og hygienisk.

2. Feil oppbevaring av rått kjøtt

Å lagre rått kjøtt på øverste hylle i kjøleskapet er en vanlig feil. Siden kald luft synker, er de nederste hyllene i de fleste kjøleskap de kaldeste. Derfor er det best å lagre kjøttdeig, biffer, hele kyllinger og annet rått kjøtt der for å holde dem så kjølige som mulig.

3. Stille inn feil temperatur

Den ideelle temperaturen for kjøleskapet ditt bør være mellom 4-5 grader Celsius. Oppbevaring av animalske produkter og meieriprodukter som kjøtt, fisk, melk og ost ved denne temperaturen bidrar til å bevare dem lenger.

Hver grad over kan redusere holdbarheten betydelig. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte grønnsaker og urter kan få kuldeskader hvis kjøleskapet er for kaldt.

4. Avkjøling av tomater

Tomater mister smaken og modningsprosessen stopper når de kjøles. De oppbevares best i romtemperatur på en kjøkkenbenk, hvor de kan modnes til perfeksjon.

5. Uorganiserte hyller

Er kjøleskapet ditt ofte et rotete rot der du ikke finner det du trenger? Uorganisering kan føre til matsvinn ettersom ting blir for gamle til å spises. Bruk noen minutter hver uke på å organisere innholdet i kjøleskapet etter kategori – meieriprodukter med meieri, krydder med krydder – så alt er enkelt å finne.

6. Overfylling av kjøleskapet

Å pakke for mange gjenstander inn i kjøleskapet kan blokkere luftventiler, forstyrre strømmen av kald luft og føre til ujevn kjøling. Dette ødelegger ikke bare maten raskere, men får også kjøleskapet til å jobbe hardere, noe som potensielt øker energiregningen. Prøv å la det være litt plass rundt gjenstandene slik at luften kan sirkulere ordentlig.

7. Misbruk av døren til oppbevaring

Kjøleskapsdøren er den varmeste delen av kjøleskapet ditt på grunn av hyppig åpning og lukking. Unngå å oppbevare bedervelige gjenstander som melk i døren. Bruk i stedet denne plassen til gjenstander som er mindre påvirket av små temperaturendringer, for eksempel juice og dressinger.