Få vet om det: Bakteriebombe på kjøkkenet

12/09/2024 22:59

Christina Amundsen

Hjem
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange vet ikke at de har en bakteriebombe på kjøkkenet.

Mange tror at bakteriene dør fra varme og stråler, men det er ikke tilfellet.

Det konkluderer en ny spansk studie publisert i Frontiers in Microbiology, omtalt av New Scientist, skriver Videnskab.dk.

Når gårsdagens matrester skal spises, får de gjerne en tur i mikrobølgeovnen. Pling, og så er maten klar.

Men de aller fleste glemmer å rengjøre ovnen, noe som bidrar til at bakteriene kan trives og formere seg.

Bakteriebomber
Forskerne undersøkte 30 mikrobølgeovner fra ulike miljøer: 10 fra private husholdninger, 10 fra delte områder som kontorer, og 10 fra mikrobiologiske laboratorier.

Resultatene var overraskende. De fant hele 747 forskjellige bakterieslekter i ovnene, med minst variasjon i husholdningene og mest i laboratoriene.

Manuel Porcar, mikrobiolog ved Universitetet i Valencia og en av studiens forfattere, forklarer at mikrobølgeovner ikke kan betraktes som mer hygieniske enn andre kjøkkenoverflater.

Bakteriene som ble funnet i husholdningsovner ligner ofte de man finner på våre hender eller ellers på kjøkkenet.

Bllindsoner hvor bakteriene trives
Tidligere har man antatt at mikrobølgeovner var ugjestmilde for bakterier på grunn av den hyppige oppvarmingen. Men studien avdekker at bakteriene trives godt, spesielt om mikrobølgeovnen ikke blir grundig rengjort.

"Mikrobølgene i ovnen har ikke høy nok frekvens til å ødelegge vannmolekylene i bakteriene, men får dem bare til å bevege seg", sier seniorforsker Morten Poulsen fra Danmarks Tekniske Universitet til Videnskap.dk.

Han forklarer videre at det er blindsoner i mikroovnen som ikke blir varme nok, og at bakteriene trives ekstra godt i hjørnene. Hvis ovnen i tillegg er dekket av matrester, gir det god grobunn for bakterievekst.

Det er derfor en god ide å tørke innsiden av mikroovnen med en klut etter hver gang man har varmet opp mat i den, oppfordrer forskeren.