Carl Behnke, førsteamanuensis ved Purdue University, bestemte seg for å utføre en studie da han fant en biofilm i sin egen vannflaske. Under studien avslørte han skremmende funn om bakterieveksten i gjenbrukbare vannflasker, skriver Fortune.
Urovekkende funn
Behnke og hans team gjennomførte en undersøkelse som kartla bruken og rengjøringsrutinene for vannflasker. Studien avdekket at mange flasker inneholder alle katastrofeingrediensene som trengs for å fremme bakterievekst: fuktighet, forurensning, og ofte varme temperaturer. Ifølge Dr. Yuriko Fukuta ved Baylor College of Medicine, kan dette på sikt føre til alvorlige helserisikoer, spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar.
"Vi berører vannflaskene våre konstant med munnen og hendene, noe som gjør dem til perfekte steder for bakterievekst," sier Fukuta. Hun påpeker at bakteriene som ofte finnes, inkluderer stafylokokker, streptokokker og koliforme bakterier, som er indikatorer på fekal forurensning.
Slik unngår du bakterievekst
For å unngå at vannflasken din blir en grobunn for skadelige bakterier, er det viktig å følge noen enkle steg:
Fyll vannflasken kun med vann: Unngå å fylle flasken med energidrikker eller te, da dette kan øke bakterieveksten.
Unngå varme områder: Ikke la flasken ligge i varme omgivelser som en bil, da varme akselererer bakterieveksten.
Skyll dem daglig og vask dem ukentlig: Skyll flasken etter hver bruk og vask den grundig en gang i uken med såpe, en flaskebørste og gjerne en desinfiserende spray.
Tørk flasken riktig: La flasken tørke helt etter vask ved å sette den opp ned på et tørkestativ.
Unngå deling: Deling av flasker kan tiltrekke seg nye bakterier, noe som øker risikoen for sykdom.
Fukuta anbefaler å kjøpe flasker med bred flaskehals, som er enklere å rengjøre og tørke. Flasker med innebygd sugerør kan også være en fordel, da de reduserer kontakt med hender.