Høsten banker på og temperaturen synker jevnt og trutt etter en varm sommer. Plutselig dukker de opp – de små dråpene på innsiden av vinduene.
Dette skriver det tyske mediet Wetter.
Det ser ut som vinduene "setter", men det er faktisk kondens. Så hvorfor skjer det og hva kan du gjøre med det?
Fuktigheten
Relativ fuktighet er nøkkelen. Den beskriver hvor mye vanndamp luften kan inneholde på et gitt tidspunkt, og det måles i prosent.
Hvis luftfuktigheten når 100 %, er den fullstendig mettet – den kan rett og slett ikke absorbere mer vanndamp. Så når luften avkjøles, begynner overflødig vanndamp å kondensere, noe som fører til dråpene på vinduene dine.
Tenk på hvordan dugg, tåke og skyer dannes i naturen – det er akkurat det samme fenomenet som skjer på vinduene dine.
Vinduene er de kuleste elementene i hjemmet
Vinduer er ofte de kaldeste overflatene i et rom, spesielt om vinteren. Luftmassen nær vinduet kjøles raskt ned, og siden kjøligere luft kan holde på mindre vanndamp, øker den relative fuktigheten i dette området.
Resultatet? Kondens som legger seg som dråper på vinduet. For å motvirke dette er det ofte plassert varmeovner under vinduene for å holde luften sirkulerende og varmere.
Ventilasjon er din beste venn
For å unngå kondensproblemer – og i verste fall mugg – er ventilasjon avgjørende. Sørg for å lufte godt flere ganger om dagen, gjerne i korte og intense perioder.
Det hjelper å erstatte den fuktige luften med frisk, kjøligere luft, som deretter varmes opp igjen. Resultatet? Fallende fuktighet og et mer behagelig inneklima.
Regelmessig ventilasjon øker også oksygeninnholdet i rommet, noe kroppen din vil takke deg for!