Torsdag formiddag opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) at de har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonellainfeksjon.
Så langt er det påvist smitte hos sju personer som er bosatt i ulike deler av landet. Kilden til smitten er foreløpig ukjent.
Ifølge FHI smitter salmonellabakterien hovedsakelig gjennom mat og kommer derfor med flere råd for å forebygge smitte.
Gjennomstek eller gjennomkok mat som skal varmebehandles.
God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
Unngå kontakt mellom matvarer som ikke skal varmebehandles, som for eksempel salater, og matvarer som skal varmebehandles, for eksempel rått kjøtt.
Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser de.
Om du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.
Etterforsker utbruddet
De rammede av utbruddet er bosatt i Vestfold og Telemark, Viken, Oslo, Rogaland, Agder og Innlandet.
Siden personer er bosatt i ulike steder i landet, antar FHI at det er sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt. Personene vil bli intervjuet for å kartlegge om dem kan ha en felles smittekilde.
FHI har startet en etterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, mikrobiologiske laboratorier, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.