Matekspert: Prisene har rast

13/10/2023 13:00

Emma

Innland
Foto: NTB
Foto: NTB
Matekspert mener dog at det er god grunn til å holde igjen jubelen.

Matvareprisene falt med 1,5 prosent fra august til september. Kjøttprisene falt med 3,1 prosent, ifølge SSB.

Fisk raste ned med 9,1 prosent – et så kraftig fall har ikke blitt målt i konsumprisindeksen tidligere.

En positiv utvikling, tenker du, men...

Matforsker Ivar Pettersen er tydelig på at dette ikke vil vare, og omtaler det kraftige fallet i matvareprisene til TV2 slik:

– Det er veldig ekstraordinært og strider mot utviklingen vi ser på verdensbasis.

Pettersen forklarer at innlandsprisene, slik prisstigningsbildet ser ut nå, ligger på et veldig moderat nivå sammenlignet med importprisene på matvarer.

Han sier det er vanlig med en prisdupp i august, men at det er uvanlig med et videre fall fra august til september.

Pettersen tror ikke vi vil se samme utvikling de kommende månedene.

Har slått ut

Pettersen gir en norsk dagligvarekjede mye av fortjenesten for prisfallet etter et grep de gjorde i august.

– Alt tyder på at Kiwis momskutt på sjømat har slått ut. Det er oppsiktsvekkende og veldig interessant at det slår ut så mye på prisutviklingen. Men momskuttet vil være en engangshendelse, sier Pettersen.

Momskuttkampanjen ble avsluttet 1. oktober.

Kommunikasjonsdirektør Kristine Arvin i Kiwi svarer følgende på spørsmål om kampanjen:

– Dette var en stor og kostbar kampanje som skulle vare i seks uker. Målet var å undersøke hvilken effekt pris har på salget av sunne varer.

Resultatet ble en økning i salget av fisk på 39 prosent i volum i løpet av de seks ukene sammenlignet med 2022, ifølge Arvin.

Fryste fiskeprodukter økte aller mest med en volumvekst på hele 83 prosent.

Spenningsmoment

Økte strømpriser fremover vil også bidra til en oppjustering i matvareprisene, understreker Pettersen.

Til tross for fallende priser den siste måneden, og nedgang for fjerde måned på rad, var matprisene fortsatt 7,7 prosent høyere i september i år enn de var for ett år siden.

Pettersen mener mye nå avhenger av spesielt én ting.

– Når vi sammenligner prisnivået i butikk med importprisene, ligger det vesentlig lavere. Derfor er det en risiko for at inflasjonen kan ta seg opp. Spenningsmomentet er importprisene.

Pettersen venter ikke store hopp i inflasjonen før den neste store prisjusteringen på matvarer i februar.