NAF kommer med klar beskjed: "Kan utgjøre en fare"

10/10/2023 12:47

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå kommer de med store krav.

NAF råder til at temperaturer og frost om natten kombinert med høye temperaturer midt på dagen kan gjøre det vanskelig å bestemme når vinterdekkene skal byttes.

- Ideelt burde du hatt på vinterdekk på bilen om morgenen og sommerdekk utover dagen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen, i en pressemelding.

Han påpeker at vi går gjennom vanskelige tider på grunn av temperaturforskjeller, som gjør at dekkene dine ikke yter optimalt.

- For deg som sjåfør setter det store krav til forsiktighet. Sommerdekk fungerer best i høyere temperaturer. Når det blir kaldt har de dårligere veigrep, og der det er rimfrost, snø og is fungerer de svært dårlig. De har ikke gummiblanding eller mønster til å takle slike situasjoner. Det har piggfrie vinterdekk som har en gummiblanding og et mønster som er tilpasset lavere temperaturer og glatt vei. Problemet med disse dekkene er at de får vesentlig dårligere veigrep når temperaturene stiger.

NAF anbefaler å sjekke vær- og kjøreforhold for å velge riktig dekk.

Vet du at det kommer lavere temperaturer kan det være lurt å bytte til vinterdekk, mens om det holder seg mildt kan du holde deg med sommerdekk litt lenger.

Rådgiveren understreker at høsten og tidlig vinter byr på mange overraskelser som du bør vite.

- Løvfall kan skjule is, men også vann som renner ut på veien kan utgjøre en fare fordi det kan fryse på, spesielt om natta. I mange tilfeller ser dette ut som våt vei. Rimfrost kan også gjøre veiene glatte, forteller Svendsen.