Brudekjole betalt med rasjoneringskort - og andre ukjente finurlige historier

31/08/2024 15:01

Hanne

Kongelige
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Verdens kongelige har de samme familiære ting å stri med som oss andre når det kommer til den store dagen. Vi har laget en samling historier du nok ikke kjente til

På grunn av andre verdenskrig og de økonomiske utfordringene som fulgte, var Storbritannia fortsatt underlagt streng rasjonering av mat, klær og andre nødvendighetsartikler på 1940-tallet. Dette innebar at alle, inkludert kongelige, måtte følge de samme reglene som resten av befolkningen.

Brudekjolen og rasjoneringskuponger
Prinsesse Elizabeths bryllup med prins Philip den 20. november 1947 var en stor begivenhet i etterkrigstidens Storbritannia, og mange så på det som en symbolsk begynnelse på bedre tider. Til tross for sin kongelige status måtte Elizabeth følge rasjoneringsreglene og bruke rasjoneringskuponger for å skaffe stoffet til sin brudekjole. Hun fikk også en viss mengde kuponger fra regjeringen, men britiske borgere sendte frivillig sine egne kuponger til henne som en gest av støtte. Imidlertid kunne hun ikke bruke de fleste av disse gavene, ettersom det var ulovlig å overføre rasjoneringskuponger.

Brudekjolen
Brudekjolen ble designet av den berømte britiske designeren Norman Hartnell. Kjolen var laget av elfenbensfarget sateng og dekorert med blomsterbroderier, og den ble inspirert av Botticellis maleri "Primavera", som symboliserer gjenfødelse og vekst—passende for en nasjon som var på vei ut av krigens skygger.

Symbolikk
Bruken av rasjoneringskuponger for brudekjolen understreket prinsesse Elizabeths forståelse for de vanskelige tidene folket gikk gjennom. Det var et kraftig symbol på solidaritet og et uttrykk for at selv de kongelige fulgte de samme reglene som alle andre. Dette økte hennes popularitet og styrket båndet mellom kongefamilien og det britiske folket.
Elizabeths bryllup ble en nasjonal fest og et symbol på håp for fremtiden, til tross for de vanskelige etterkrigsårene.


Det Belgiske kongehus
Prins Claus von Amsberg, som ble gift med den nederlandske dronningen Beatrix i 1966, hadde en fortid som medlem av Hitlerjugend.

Prins Claus von Amsberg (1926–2002) ble født i Tyskland og vokste opp under nazistregimet. Som mange andre tyske gutter på den tiden, ble han som tenåring automatisk innrullert i Hitlerjugend, den nasjonalsosialistiske ungdomsorganisasjonen som alle unge tyskere var forventet å være en del av. Dette var ikke et frivillig medlemskap, men snarere en obligatorisk del av oppveksten i Nazi-Tyskland.

Senere, under andre verdenskrig, ble Claus innkalt til den tyske hæren, men han deltok ikke aktivt i krigshandlinger. Han ble tatt til fange av de allierte og satt i en britisk krigsfangeleir etter krigen.

Ekteskapet med Beatrix
Da prins Claus forlovet seg med prinsesse Beatrix i 1965, skapte hans fortid i Hitlerjugend og den tyske hæren betydelig kontrovers i Nederland. Mange nederlendere, som fortsatt hadde sterke følelser etter den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig, var skeptiske til at en tidligere tysk soldat skulle bli en del av den nederlandske kongefamilien. Protester og debatter preget den offentlige samtalen, og det var motstand mot ekteskapet.

Til tross for dette giftet Beatrix og Claus seg i 1966, og over tid vant prins Claus sympati og respekt i Nederland for sitt arbeid og engasjement i sosiale saker. Han ble anerkjent som en lojal og pliktoppfyllende prinsgemal som tjente sitt nye land godt, og mye av den tidligere kontroversen rundt hans bakgrunn ble etter hvert lagt til side.


Det Monegaskiske kongehus
Prinsesse Charlene av Monaco, tidligere Charlene Wittstock, gråt under sitt bryllup med fyrste Albert II av Monaco i 2011. Dette førte til mye spekulasjon og medieoppmerksomhet.

Bakgrunn
Charlene Wittstock, en tidligere olympisk svømmer fra Sør-Afrika, giftet seg med fyrst Albert II i en storslått seremoni i Monaco den 1. og 2. juli 2011. Bryllupet var en av de mest profilerte kongelige begivenhetene det året, men ble overskygget av rykter og spekulasjoner.

Rykter og Gråt
I forkant av bryllupet dukket det opp rykter om at Charlene hadde forsøkt å flykte fra Monaco etter å ha oppdaget detaljer om Alberts tidligere forhold og barn utenfor ekteskap. Det ble hevdet at hun hadde forsøkt å avbryte bryllupet, men at hun ble overtalt til å fortsette. Slike rykter ble aldri bekreftet offisielt, men de skapte et bakteppe av drama rundt bryllupet.

Under bryllupsseremonien, og spesielt under kirkeseremonien, ble Charlene sett gråtende flere ganger, noe som ble fanget opp av kameraene og senere analysert av medier verden over. Dette førte til ytterligere spekulasjoner om at hun ikke var lykkelig og at hun følte seg fanget i ekteskapet.

Etterspill
I årene etter bryllupet har både Charlene og Albert avvist ryktene om en ufrivillig inngåelse av ekteskapet. Charlene har forklart at tårene var et resultat av følelsesmessig overveldelse på grunn av den enorme oppmerksomheten og presset rundt bryllupet, ikke av ulykkelighet.

Charlene har imidlertid fortsatt å tiltrekke seg medieoppmerksomhet, spesielt i senere år med rapporter om hennes helseproblemer og lengre opphold borte fra Monaco, som har gitt næring til spekulasjoner om vanskeligheter i ekteskapet.

Den Japanske keiserfamilie
Den japanske keiserfamilien, kjent for sin tilbakeholdenhet og strenge tradisjoner, har i nyere tid vært involvert i flere skandaler, men en av de mest bemerkelsesverdige var knyttet til Prinsesse Mako, niesen til den nåværende keiseren Naruhito.
Prinsesse Mako, eldste datter av kronprins Fumihito (Akishino) og niese av keiser Naruhito, skapte overskrifter da hun i 2017 annonserte sin forlovelse med Kei Komuro, en "vanlig" borger hun møtte på universitetet. Forlovelsen skulle ha vært en gledelig begivenhet, men den ble raskt omgitt av kontroverser, hovedsakelig på grunn av økonomiske problemer i Komuros familie.

Økonomisk Skandale
Komuros mor ble anklaget for å ha mottatt et stort lån fra sin tidligere forlovede, som hun angivelig ikke hadde tilbakebetalt. Dette økonomiske dramaet ble gjenstand for intens mediedekning i Japan, og mange stilte spørsmål ved om Komuro var en passende partner for en prinsesse.

Offentlig Kritikk og Utsettelse av Bryllupet
Denne skandalen førte til en betydelig forsinkelse i bryllupet, som opprinnelig skulle ha funnet sted i 2018. I stedet ble det utsatt på ubestemt tid, offisielt på grunn av behovet for mer tid til å forberede seg. Men mange spekulerte i at den virkelige årsaken var offentlig motstand og bekymringer over Komuros bakgrunn.

Prinsesse Mako Frasier seg Kongelig Status
Til tross for kontroversen og presset fra både media og offentligheten, giftet Prinsesse Mako seg med Kei Komuro i oktober 2021. Hun avsto samtidig fra sin kongelige status, noe som er påkrevd av japansk lov for kvinnelige medlemmer av den keiserlige familien som gifter seg med en vanlig borger. Dette utløste en bredere debatt om de strenge reglene som gjelder for kvinnelige medlemmer av keiserfamilien og deres rolle i det moderne japanske samfunnet.

Psykiske Helseproblemer
I løpet av denne perioden ble det også avslørt at Prinsesse Mako led av Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) på grunn av den intense mediedekningen og presset fra offentligheten. Dette kastet lys over den personlige belastningen som følger med å være en del av den japanske keiserfamilien.

Konsekvenser og Reaksjoner
Denne skandalen har utfordret det tradisjonelle bildet av den japanske keiserfamilien som upåvirket av moderne problemer. Den har også satt søkelyset på den strenge behandlingen av kvinnelige medlemmer av familien og de begrensningene de står overfor. Mange i Japan har uttrykt sympati for Prinsesse Mako og kritisert medienes håndtering av saken.