"Ikke gå ut med vått hår, ellers blir du forkjølet." Mange kan nok se et endret bilde av moren som står med hevet pekefinger og ytrer de absolutte tull-ordene som du med glede har trodd i mange år.
Men nå må det være over med denne typen morsveiledning, og det er derfor vi, inspirert av Indy100, har funnet åtte ufattelige helsetips som ikke passer i det hele tatt.
1. Du får influensa hvis du blir vaksinert mot sykdommen
Nei, det passer ikke i det hele tatt. Influensaen i vaksinasjonen er helt slukket, og derfor kan den ikke føre til at influensaen blusser opp. Det milde ubehaget som noen opplever, som hodepine og muskelsmerter, er bivirkninger fra injeksjonen.
2. Har du sovet for lite, må du bare få ekstra søvn dagen etter
Nei, du kan ikke bruke søvn som kassekreditt, hvor du noen ganger kan ta ut litt og sette inn mer på kontoen dagen etter.
Faktisk gjør du kroppen og hjernen din en stor bjørnetjeneste hvis du prøver å endre søvnmønsteret ditt midt oppi det hele. På grunn av de ekstra timene skifter kroppens indre klokke, og plutselig oppstår ingen nattesøvn i det hele tatt.
3. Du blir forkjølet hvis du går ute med vått hår
Vi har vært inne på det, men siden myten fortsatt lever i beste velgående, tar vi den en gang til for prins Knud. Forkjølelse er forårsaket av et virus som du har i kroppen, og som ikke skyldes om du er kald, svett, har vått eller tørt hår.
Hvis kollegaen din hoster eller nyser i nærheten av deg, så bør du være redd, for da er det fare for smitte at du får en plagsom forkjølelse hjemme. Det kan godt være at moren din ikke syntes det var lurt å løpe ut med vått hår eller det ser stygt ut – men det gjør deg i hvert fall ikke syk.
4. Spiser du karbohydrater blir du feit
«Huff, karbohydrater, det var det i helvete som skapte. Hjemme spiser vi kun vegansk-biodynamisk mat som har falt fra selve treet.» Helsefreaker og klitanter kan fort finne på flere dårlige unnskyldninger for å unngå pasta eller annet hvitt brød, men faktisk er karbohydrater en like viktig del av kostholdet som andre matvarer.
Hjernen, musklene og hjertet liker karbohydrater, så det er ingen grunn til å forlate dem som djevelen. Selvfølgelig kan du være glutenallergisk, og da må du holde deg unna. Men det er bare omtrent én prosent av den danske befolkningen.
5. Du må drikke to liter vann om dagen
Det er en tommelfingerregel som har tjent sin tid. For faktisk må du drikke en tredjedel av kroppsvekten din i desiliter hver dag. For personer som veier 60 kilo, er dette lik 20 desiliter, som er to liter vann.
Men veier du mer, driver mye med sport eller har problemer med magen, trenger du mer vann inne. Men det er et omtrentlig antall, og du bør bare drikke vann fordi du er tørst.
Og ikke tro at mangel på vann gir tørr hud på kroppen. Det er i stedet på grunn av klærne du har på deg og omgivelsene du beveger deg i, og har ingenting med væskebalansen å gjøre.
6. Hvis du ikke spiser fet mat, mister du fett fra kroppen
Hvis du har prøvd å gå ned i vekt, kan det hende du har kommet over denne misforståelsen. Fett er en del av den totale kaloripakken, og får du ikke fett i kosten vil kroppen ønske å kompensere ved å øke inntaket av mat, og da overspiser du i stedet.
Derfor er det bare å legge fettet fra pommes frites, kjeks eller biffen ut med laks, avokado eller nøtter, for på den måten tåler kroppen bedre kostholdsendringene.
7. Brekker du fingrene får du leddgikt
En brukket nakke eller fingre høres kanskje ikke så bra ut. Men at de knekkede fingrene skulle fortsette å forårsake leddgikt, det er en stor feit løgn. Det er absolutt ingen forskning som peker på en sammenheng mellom leddbrudd og leddgikt senere i livet.
Det er mulig at testpersoner har blitt spurt om de ødelagte leddene, som ungdom eller barn. Men forskere har funnet ut at leddgiktpasienter, på grunn av alderen, ikke har en pålitelig hukommelse når det kommer til kroppens knekk.
8. Rett opp ryggen – ellers får du dårlig rygg senere i livet
Det er godt å rette opp kroppen i løpet av dagen, så denne myten er ikke helt feil. Men å sitte med rak rygg hele dagen kan også belaste musklene og kan også gi ryggproblemer eller skader. Derfor handler det om å variere stillingen slik at du både står, sitter og generelt husker å rette opp ryggen i løpet av dagen. Husk også å justere kontorstolen riktig, og da har du kommet langt i kampen mot ryggsmerter.