Av alle tingene du kan lage på et kjøkken, er isbiter sannsynligvis det enkleste. Det er bare å fylle opp isbitbrettet eller posen med vann og legge den i fryseren. Deretter er det bare å vente.
Men de fleste av oss gjør åpenbart en banal feil når vi lager dem. I hvert fall hvis du vil at det skal gå fort.
Det trenger ikke å være så lenge før du kan nyte en iskald gin og tonic.
Trikset er å bruke varmt vann i stedet for kaldt når du fyller poser eller brettet. Det kan høres motintuitivt, men i århundrer har forskere visst at varmt vann faktisk fryser raskere enn kaldt vann.
Derfor fungerer det
Det kalles Mpemba-effekten.
Det har vært flere teorier om hvorfor det er slik, men det finnes ingen fasitsvar ennå.
Et av de siste budene har vært å fokusere på vannets kjemi. Vann består av hydrogen og oksygen – hydrogen og oksygen.
En teori er at hydrogenbindingene utløser en naturlig frastøtning mellom de enkelte vannmolekylene. Dette fører til at bindingene mellom oksygen og hydrogen strekker seg og lagrer energi.
Dette betyr at vannmolekylene sitter lenger fra hverandre når hydrogenbindingene strekker seg. Når de da "krymper" igjen, avgir de energi. Det gjør at de avkjøles raskere.
Kort sagt, du kan legge varmt vann i isbrettet eller posen hvis du vil gjøre isbitene klare raskere.