Spis kikerter hver dag: Dette vil skje med kroppen din

29/05/2023 07:50

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kikerter har mange gode egenskaper.

Vi vet alle at frukt og grønt er ekstremt gunstig for helsen vår.

Men faktisk har kikerten, som er en bønne, enormt mange gode egenskaper. Kikerter er en sann kilde til planteprotein, fiber og ulike vitaminer og mineraler.

"Kikerter er uten tvil en fantastisk mat", sa Mascha Davis, eier av Nomadista Nutrition, til Real Simple. For å få mest mulig helsegevinst av kikerter, anbefaler hun å nyte dem så nært den rå formen som mulig. Når du bruker hermetiske kikerter, tøm og skyll i vann for å fjerne overflødig salt eller konserveringsmidler.

Utmerket kilde til planteprotein

Protein er et essensielt makronæringsstoff som trengs for alt fra muskelreparasjon til hormonfunksjon, og derfor er kikerter et flott tillegg til ethvert måltid eller mellommåltid når du ønsker en mettende proteinboost. Siden kikerter inneholder nesten alle essensielle aminosyrer bortsett fra metionin, regnes de som en proteinkilde av høyere kvalitet enn noen andre belgfrukter.

Rik på fiber

Kombinasjonen av deres høye proteininnhold og sjenerøse mengde fiber gir en naturlig vinnerkombinasjon av næringsstoffer som er viktige for å tilfredsstille sult og oppnå vedvarende metthet. Protein og fiber jobber sammen for å bremse fordøyelsen og gi en følelse av metthet lenger.

Kontrollerer blodsukkeret

Takket være deres høye protein- og fiberinnhold er bønner en utmerket måte å kontrollere blodsukkeret på. En fersk studie fant også at blodsukkernivået var betydelig lavere 45 minutter etter inntak av hummus (laget av kikerter) sammenlignet med inntak av karbohydrater alene.

Dekker kroppens daglige jernbehov

En kopp kikerter gir ca 4 milligram jern og ca 0,4 mg vitamin C, som hjelper kroppen å absorbere jernet. Siden visse typer kjøtt og fisk, inkludert rødt kjøtt og skalldyr, er rike på jern, kan de som har ekskludert disse jernkildene fra kostholdet risikere å få for lite jern i sitt daglige kosthold. Jernmangel kan føre til anemi, noe som resulterer i symptomer som svakhet og tretthet.

Fullpakket med hjertevennlige mikronæringsstoffer

I tillegg til protein og fiber inneholder kikerter også en betydelig mengde kraftige vitaminer og mineraler, inkludert magnesium, kalium og selen. Kalium har vist seg å være gunstig for å senke blodtrykket. Disse mineralene spiller også en rolle i å redusere betennelse, som er knyttet til økt risiko for hjertesykdom.

Forebygger kreft

Kikerter inneholder antioksidanter som har potensial til å forhindre visse kreftformer. Når du spiser kikerter, dannes en kortkjedet fettsyre kalt butyrat i kroppen, som kan bidra til å kvitte kroppen for syke og døende celler. De inneholder også andre bioaktive kostholdsforbindelser som lykopen, Biochanin A og saponiner som har vist seg å redusere risikoen for visse typer kreft.