Sommeren har endelig kommet, og heldigvis har været matchet sesongen de siste ukene. Det betyr at mange nordmenn har funnet frem sommerklærne og nyter tiden ute i stedet for å sitte foran TV-en.
Det betyr også at matlagingen ofte har flyttet ut av kjøkkenet til terrassen eller balkongen, hvor grillen har blitt sentrum.
Vanligvis er det én person i husstanden som er ansvarlig for grillingen. Mange hjem har en selvutnevnt grillmester, men ifølge Søren Axelsen fra Morsø Jernstøberi gjør disse hobbygrillerne ofte tre konkrete feil.
Imidlertid kan disse feilene lett unngås! Axelsen, som ifølge TV Midtvest nettopp har deltatt på Nordens største grillarrangement på Kjellerup, deler her sin ekspertkunnskap om utendørs matlaging.
Kald biff gjør dårlig biff
Axelsens første råd gjelder biffgrilling, som ofte står på menyen. Mange gjør den feilen å ta biffen rett fra kjøleskapet og legge den på grillen, noe som ifølge Axelsen er en dårlig idé.
Selv om grillen og risten er godt oppvarmet, avkjøler en kald biff risten, noe som resulterer i at kjøttet «koker i stedet for å grilles».
Du bør derfor la biffene stå i romtemperatur en stund før grilling, og dette rådet gjelder også når du steker biffer på panne.
En kald grill er også et problem
Det er ikke bare biffen som ikke må være kald. Ifølge Axelsen er det «vanvittig viktig» at grillen er helt oppvarmet før maten legges på den. Og det gjelder hele rutenettet.
«Tenn alle brennerne til å begynne med, og slå så av de som ikke skal brukes», forklarer Axelsen og utdyper: «Det handler om å få toppvarme på risten [...]».
Feil kan skade grillen
Den siste feilen som Axelsen nevner kan forkorte levetiden til grillen betraktelig.
Mange dekker til grillen med et trekk etter en sen kveld med grilling, når duggen allerede har falt. De fleste gjør dette for å beskytte grillen, men ifølge Axelsen oppnår man ofte det motsatte. Ved å dekke til grillen til sent på kvelden, fanger du fuktigheten under dekselet, noe som gir rust.
- Det er typisk noe du gjør siste gang du bruker grillen om sommeren, og så er den pakket inn i fuktighet fra september til juni. Når du pakker den ut igjen, skjønner du ikke hvorfor den er rusten, forklarer Axelsen med et glimt inn i øyet.