Ekspert advarer: Denne grillfavoritten inneholder et kreftfremkallende stoff

05/06/2024 12:40

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange liker å grille, men visste du at mange grillfavoritter faktisk inneholder et kreftfremkallende stoff?

Sommeren bringer med seg høysesongen for grillkvelder, og det er ikke overraskende at pølser ofte står på menyen.

I snitt spiser hver nordmann cirka 100 pølser i året, og mange av dem forsvinner ned i magen nettopp i sommermånedene. Michael René, matkjemiekspert, advarer imidlertid mot en bestemt ingrediens når man kjøper pølser til grillen, kjøleskapet eller fryseren.

Michael anbefaler spesifikt å unngå konserveringsmidlet E250, også kjent som natriumnitritt. Dessverre er det en ingrediens som ofte brukes i mange pølser som selges i supermarkeder. Det skriver BT

Studier fra Fødevarestyrelsen tyder på at natriumnitritt kan danne nitrosaminer, som er kjent for å være kreftfremkallende.

"Selv om produsenter hevder at de bruker det i ufarlige mengder, kan E250 over tid potensielt ha skadelige effekter," forklarer Michael René.

Selv unngår han E250, men innrømmer at det kan være en utfordring da det finnes i mange produkter.

Det er ikke bare i pølser

Natriumnitritt brukes ikke bare i pølser, men også i mange typer pålegg.

Selv om det er satt grenser for hvor mye nitritt som kan være i mat i Norge, oppfordrer Michael René likevel folk til å unngå stoffet.

Produsenter bruker det først og fremst for å forhindre botulisme, også kjent som pølseforgiftning, en sjelden, men alvorlig tilstand som kan forårsake synsproblemer, pusteproblemer og lammelser.

I tillegg bidrar natriumnitritt til å gi kjøttet en mer tiltalende farge.

Når det gjelder valg av pølser, anbefaler Michael René å gå for økologiske eller ferske pølser, som typisk er fri for konserveringsmidler.

For en sunnere grillsesong foreslår han å velge bort pølsene og heller grille ferske kjøttprodukter som koteletter, biffer og kylling. Han nevner også at det finnes massevis av grønnsaker som egner seg godt til grilling.

– Så lenge det ikke brenner seg, finnes det gode grillmuligheter for både vegetarianere og veganere, legger Michael René til.

Fakta om natriumnitritt

Natriumnitritt er et kjemisk salt med den kjemiske formelen NaNO2. Det brukes ofte som konserveringsmiddel og fargestoff i mange bearbeidede kjøttprodukter, som pølser, bacon og kjøttpålegg.

Hovedformålet med å bruke natriumnitritt i mat er å forhindre vekst av bakterier.

Natriumnitritt bidrar også til å bevare den røde fargen på kjøttet, noe som gjør produktene mer attraktive for forbrukerne. Når det brukes i kjøttprodukter, reagerer natriumnitritt med kjøttets naturlige kjemikalier og bidrar til å forhindre fettoksidasjon. I tillegg forlenger det holdbarheten og forbedrer smaken.

Nitrosaminer er kjent for å være kreftfremkallende i dyrestudier, noe som har ført til anbefalinger om å begrense inntak av matvarer som inneholder natriumnitritt.