Brannfellen alle har i kjøkkenet

02/12/2024 06:00

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Stekeovn og kokeplater er de største fellene, men denne fellen er oversett.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Kjøkkenvifter som er fulle av fett og smuss, kan utgjøre en stor brannfare. Så langt i år har brannvesenet i Norge rykket ut til 1481 branner eller branntilløp knyttet til komfyrer, ifølge tall fra DSB – Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

I tillegg kommer mange tilfeller der brannvesenet ikke har blitt involvert.

"Er filteret i kjøkkenvifta fullt av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen," forklarer Sigmund Clementz, pressesjef i If i en pressemelding.

Han forteller at skadeinspektører ofte ser alvorlige konsekvenser av branner som sprer seg via kjøkkenvifter.

– «Mange vet ikke hvor viktig det er å holde filteret rent for fett og smuss. Sammen med å installere komfyrvakt og ha slukkeutstyr lett tilgjengelig, er dette et enkelt og viktig tiltak for å brannsikre boligen,» sier han.

Hvordan brannen sprer seg

Branner som oppstår ved matolje eller fett, som ved steking av smultringer, kan utvikle seg raskt. Flammer kan antenne fettrestene i filteret, og derfra spre seg oppover viftekanalen, som ofte er belagt med fett på innsiden.

– «Flammene kan følge viftekanalen opp til loftet eller andre deler av bygningen, og det gir en svært rask og intens brannutvikling,» forklarer Clementz. Han legger til at fettrester som drypper fra vifta, kan forsterke brannen på komfyren ytterligere.

Mange glemmer rengjøring

En spørreundersøkelse fra If viser at 17 % av norske husstander ikke har rengjort kjøkkenvifta på over ett år, og 11 % husker ikke når det ble gjort sist.

Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør filteret rengjøres minst én gang i kvartalet – helst månedlig.

– «Den enkleste måten er å legge filteret i oppvaskmaskinen, men pass på at det ikke er annen oppvask i maskinen. Fettet kan gjøre glass slørete,» anbefaler Clementz. Alternativt kan du vaske filteret for hånd med varmt vann og oppvaskmiddel. La det ligge i vannet i rundt en time, børst det godt, og skyll grundig.

Har du en kjøkkenvifte med omluft, bør du sjekke bruksanvisningen for hvordan kullfilteret skal skiftes og hvor ofte.

Slik håndterer du komfyrbrann

Branner på komfyren kan raskt bli farlige, og feil slukkemetode kan forverre situasjonen:

Ikke bruk vann! Vann på fett- eller oljebranner kan føre til eksplosiv brannutvikling.

Kvel flammene: Bruk et lokk, brannteppe eller en slukkespray beregnet på kjøkkenbranner.

Ikke utsett deg for fare: Klarer du ikke å slukke brannen, steng vinduer og dører for å begrense oksygen, og evakuer boligen.

Varsle brannvesenet: Ring 110, oppgi hvem, hva og hvor, og møt brannvesenet ved ankomst.

Med jevnlig rengjøring av kjøkkenvifta og riktig håndtering av komfyrbranner kan du redusere risikoen for alvorlige branner betydelig.