«Visste du at f.eks. kan resirkulert papir inneholde uønskede kjemiske stoffer, som kan spre seg til spesielt fet mat?»
Det står det i et Facebook-innlegg fra det danske Veterinær- og Fødevarestyrelsen.
Det spiller ingen rolle hva slags papirhåndkle som brukes i forbindelse med matlaging, opplyser etaten.
«Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at man alltid bruker papirhåndklær som er beregnet på å komme i kontakt med matvarer når man f.eks. bruk den til å suge opp fett når du steker bacon eller sopp."
Forbrukere oppfordres til å se etter glass og gaffelsymbolet eller Svanemerket på produktene.
I samme slengen opplyser Fødevarestyrelsen at avispapir heller ikke er ment å komme i kontakt med matvarer.
«Avis bør derfor ikke brukes til tørking av f.eks. sopp, fisk og pommes frites eller fisk i "bakken brann" med våt avis."
Ønsker du å unngå uønsket kjemi i maten, har Fødevarestyrelsen laget en veileder som gir svar på hvordan de ulike materialene skal behandles.
Det er for eksempel en dum idé å oppbevare mat i åpne bokser. Når boksen åpnes brytes lakken, og det kan oppstå kontakt mellom maten og metallene i boksen, f.eks. tinn.
Når oksygen kommer inn i en boks, kan tinn fra boksen oksidere og slippes ut fra boksen til maten.
Innholdet av tinn i hermetikk øker derfor når boksen åpnes. Tinnforurensning til mat er ikke nødvendigvis et helseproblem, men det kan gi smak, sier Fødevarestyrelsen.
Rester må derfor tas ut av dunken og oppbevares i en annen egnet beholder.