Gresskar er ikke bare fint til pynt og sunt å spise, men også morsomt å skjære ut. Men vær forsiktig før du tar en bit.
Høsten byr på mange deilige sesongvarer, inkludert det som ofte kalles "Nordens appelsin" – en billig og sunn rotfrukt som under andre verdenskrig ble brukt som pålegg.
Når høsten går mot slutten og vi nærmer oss Halloween, blir denne amerikanske og irske tradisjonen stadig mer populær her hjemme. Halloween har blitt en stor del av butikkenes og produsentenes inntekter, både når det gjelder kostymer og effekter, men også matvarer.
Hovedrollen i Halloween-feiringen? Gresskaret, selvsagt.
Spise pynten?
Mange ønsker å kjøpe ekte gresskar til feiringen, og det har blitt en tradisjon for mange familier å skjære ut skumle ansikter i gresskarene for å lage lykter. Men det som er mindre vanlig, er å bruke innmaten til noe spiselig. Ofte kastes den fordi folk er usikre på om den kan spises.
Ifølge det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, er det imidlertid en enkel måte å sjekke på om gresskaret er spiselig.
«Smak på gresskaret før du spiser det,» skriver de på sin Instagram-konto.
Magesmerter og oppkast
For å unngå matsvinn kan man spise innmaten i gresskaret, men da må man være forsiktig. Dette gjelder også for gresskar som er dyrket hjemme. Smaker det bittert eller metallisk, bør du spytte det ut og kaste resten.
Den bitre smaken kommer fra det naturlige, men giftige bitterstoffet cucurbitacin, en plantegift.
Dette er cucurbitacin
Cucurbitacin er et stoff som gir en kraftig bitter smak og finnes i agurkfamilien (Cucurbitaceae), som inkluderer squash og agurk.
Bitre gresskar kan føre til magesmerter, diaré og oppkast bare noen timer etter at du har spist dem, enten de er rå eller tilberedt. Heldigvis danner bare noen planter og frukter disse giftstoffene, og det skjer sjelden.
Mattilsynet anbefaler at du skyller gresskaret i rent, kaldt vann før du skjærer i det, da bakterier kan sitte på overflaten.
Og husk: Hvis gresskaret er merket som "pyntegresskar", bør det ikke spises, da disse oftere inneholder cucurbitacin