Slik unngår du matsvinn: 5 gode tips

29/09/2024 07:00

Yvonne

Mat
Foto: MELK
Foto: MELK
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) markerer den internasjonale dagen mot matsvinn, og gir fem råd som kan bidra til at nordmenn kaster mindre mat.

Søndag 29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Å forhindre matsvinn reduserer både fattigdom og sult, samtidig som det bekjemper klimautfordringer.

Mat som kastes er ikke bare tapt næring, men også tapte penger. I en tid der økonomien er trang for mange, er det ekstra viktig å få utnyttet kronen. Det betyr naturligvis at det lønner seg å spise maten man kjøper – men det er ikke alltid like lett.  

Nordmenn kaster flere hundre tusen tonn mat hvert år, ifølge Matvett. Det tyder likevel på at man er i ferd med å bli bedre.  

I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter høsten 2023, så man nemlig tegn til en positiv trend. Mens 20 prosent av husstandene i 2017 opplyste at de heller ut melk månedlig, sa bare åtte prosent av husstandene det samme i 2023.  

Mye kan spises etter "best før"-datoen
"Når det gjelder melk vil den i de fleste tilfeller være holdbar lenge etter datostemplingen hvis den er håndtert riktig. Så bruk sansene, og lukt og smak på melken før du heller den ut", sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.  

Mat som kastes er ikke bare tapt næring, men også tapte penger. I en tid der økonomien er trang for mange, er det ekstra viktig å få utnyttet kronen. Det betyr naturligvis at det lønner seg å spise maten man kjøper – men det er ikke alltid like lett.  

"Riktig oppbevaring og at maten blir spist i tide hjelper mye. Noen nøler ikke med å kaste mat de ser er utgått på dato, uten å bruke sansene først. Meieriprodukter og andre matvarer som ikke er lett bedervelige kan fint spises etter utgått dato, så lenge de ser greie ut og ikke lukter vondt. Et annet viktig grep for å redusere matsvinn er å planlegge ukentlige innkjøp, der man ikke handler mer mat enn man trenger", sier Glemminge Arnesen.  

Fem tips til mindre matsvinn

  • Bruk sansene. Lukt og smak på før du heller ut/kaster. 

  • Planlegg. Kjøp inn utfra det du allerede har hjemme, og gjennomfør ukeshandel. Ikke kjøp mer enn du trenger og forhold deg til en handleliste.  

  • Riktig temperatur. Oppbevar melk og meieriprodukter mest mulig ved temperatur under 4 °C, og ikke la mat bli stående i romtemperatur over lang tid. 

  • Avkjøl middagsrestene før de settes i kjøleskapet. Slik forhindrer du at temperaturen i kjøleskapet øker og ødelegger andre matvarer.  

  • Ikke drikk fra kartong eller ta på helleåpningen. Da kan dine bakterier overføres til melken og den blir dårlig.