Bakt brød er kjent i Hellas fra omkring 4000 f.Kr., og dyrking av brødhvete spredte seg til Sør- og Vest-Europa i løpet av middelalderen. Hvetebrød ble luksusmat i Nord-Europa for presteskap, munker, adelige og borgere i løpet av middelalderen, men for alle andre ble det først hverdagsmat på slutten av 1800-tallet.
Brød er hverdagskost for alle, og et selvfølgelig innslag på matbordet. Her kommer 7 enkle tips til hvordan du får utnyttet de siste restene:
Nytt brød
Blende tørt loff og bruke det i deigen til å lage nytt mørkere grovbrød.
Toast
Litt tørt brød blir en god toast til lunsj eller kveldsmat. Ostesmørbrød med skinke, ost og godt med smør i stekepannen, er både enkelt og godt!
Rasp
For å lage hjemmelaget strøkavring trenger du kun tørt brød! Griljermel brukes ved panering av fisk og kjøtt, som når du skal lage hjemmelagede fiskepinner og wienerschnitzel. Det er enkelt, du trenger kun å dele brødet i terninger og kjøre det i kjøkkenmaskin til det blir smuler.
foto: Shutterstock
Krutonger
Hjemmelagde krutonger er en perfekt måte å bruke opp dagsgammelt brød, og du kan smaksette dem som du vil.
Hvitløksbrød
Skjær brødet halvt igjennom i skiver, og fyll med litt smør og hvitløk – bruk hvitløkspresser! I ovnen i kort tid.
Arme riddere
Arme riddere er den norske versjonen av engelske "French toast", og er en smakfull og god måte å bruke opp restene av brødet på! Et godt alternativ, enten du ønsker å spise det til frokost eller som en hverdagsdessert. Visk sammen et par egg, litt salt, pepper og kanskje gressløk. Dynk skivene i blandingen og stek i panne. Valgfritt tilbehør. For dessert-versjonen visp egg, sukker, melk og kanel sammen og dynk skivene i før du steker dem på pannen. Topp med bær og creme fraiche.
Bruschetta
Brødet blir som nytt igjen om du lager bruschetta. Bruschetta er perfekt som forrett, lunsj eller innslag på tapasbordet. Rist skivene med olje og hvitløk – topp med skiver av tomater og litt basilikum.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!