For mange går restene av vannet fra kokt ris rett i vasken. Men det er en feil.
Risvann er en ekte allrounder som kan brukes til alt fra fordøyelsesproblemer til hudpleie – og til og med mot bakrus. Det skriver CHIP.
Fullpakket med næringsstoffer
Når ris kokes frigjøres en rekke næringsstoffer i vannet, inkludert folsyre, jern, magnesium og B-vitaminer.
Tradisjonell kinesisk medisin og ayurvedisk praksis har verdsatt risvann i århundrer for dets anti-inflammatoriske og beroligende egenskaper.
Det er imidlertid viktig å huske at ris kan inneholde arsen, som først og fremst finnes i de ytre lagene av kornet.
Derfor anbefales det alltid å skylle risen grundig før tilberedning.
Gunstig for mage og tarm
Risvann er spesielt effektivt for fordøyelsesproblemer som diaré, da det kan berolige magen og bidra til å gjenopprette væskebalansen.
Hvis du har vært syk med oppkast, kan risvann også bidra til å fylle opp kroppens minerallagre.
Overraskende bakrusmiddel
Hvis du har drukket litt for mye, kan risvann faktisk hjelpe.
Den saltrike væsken hjelper til med å gjenopprette væskebalansen, som ofte er årsaken til hodepine og svimmelhet neste dag.
Et glass risvann med litt ekstra salt kan derfor være en overraskende, men effektiv kur mot bakrus.