Dette er grunnen til at du aldri bør kaste risvann

09/02/2025 23:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: undervers/Shutterstock
Mange kaster det – men risvann er faktisk gull verdt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

For mange går restene av vannet fra kokt ris rett i vasken. Men det er en feil.

Risvann er en ekte allrounder som kan brukes til alt fra fordøyelsesproblemer til hudpleie – og til og med mot bakrus. Det skriver CHIP.

Fullpakket med næringsstoffer

Når ris kokes frigjøres en rekke næringsstoffer i vannet, inkludert folsyre, jern, magnesium og B-vitaminer.

Tradisjonell kinesisk medisin og ayurvedisk praksis har verdsatt risvann i århundrer for dets anti-inflammatoriske og beroligende egenskaper.

Det er imidlertid viktig å huske at ris kan inneholde arsen, som først og fremst finnes i de ytre lagene av kornet.

Derfor anbefales det alltid å skylle risen grundig før tilberedning.

Gunstig for mage og tarm

Risvann er spesielt effektivt for fordøyelsesproblemer som diaré, da det kan berolige magen og bidra til å gjenopprette væskebalansen.

Hvis du har vært syk med oppkast, kan risvann også bidra til å fylle opp kroppens minerallagre.

Overraskende bakrusmiddel

Hvis du har drukket litt for mye, kan risvann faktisk hjelpe.

Den saltrike væsken hjelper til med å gjenopprette væskebalansen, som ofte er årsaken til hodepine og svimmelhet neste dag.

Et glass risvann med litt ekstra salt kan derfor være en overraskende, men effektiv kur mot bakrus.