Dette kan du gjøre hvis naboens julelys irriterer deg

21/12/2024 14:01

Hanne

FORBRUKER
foto:  Paolo Costa / Shutterstock
foto: Paolo Costa / Shutterstock
Hva gjør du hvis naboens julelys blinker hele natten eller lyser direkte inn i soveromsvinduet ditt?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Selv om de fleste setter pris på den varme stemningen julelys og juledekorasjoner skaper, kan overdrevent lys være til irritasjon for naboene.

Hva bør man vite om regler og rettigheter knyttet til julebelysning, og hvordan kan man håndtere konflikter som oppstår?

Ingen lover regulerer lys
Ifølge Line Bjerkek, advokat og leder for advokatkontoret i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), finnes det ingen lover som spesifikt omhandler julelys.

"Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler om at man ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er til urimelig ulempe eller skade for naboen," sier hun.

Dette betyr at hvis julebelysningen oppleves som sjenerende, har naboen rett til å reagere.

Start med en uformell dialog
Oppleves naboens julebelysning som plagsom, enten på grunn av sterk lysstyrke eller uheldig plassering, anbefaler Bjerkek å ta opp saken direkte med vedkommende.

"Prøv først med en vennlig oppfordring om å ta mer hensyn, for eksempel ved å justere lysstyrken eller plasseringen. Hvis dette ikke hjelper, kan saken tas videre til styret," forklarer hun.

Styrets rolle i konflikten
Dersom konflikten eskalerer, vil styret måtte vurdere om julebelysningen representerer en urimelig ulempe for naboene. I slike tilfeller kan styret pålegge tiltak, som å begrense når lysene skal være tent.

"Selv om julelys er hyggelig, trenger man ikke å akseptere forstyrret nattesøvn hele desember. Å fortsette med sjenerende lys etter at styret har bedt om endringer, kan være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier," påpeker Bjerkek.

Sikkerhet og hensyn på fellesområder
Julepynt som plasseres på fellesarealer som svalganger, trapper eller inngangspartier, må ikke hindre rømningsveier eller tilgang for nødetater. Styret har et ansvar for å sikre at slike områder holdes frie for hindringer og at julepynten ikke utgjør en sikkerhetsrisiko.

"Tung eller dårlig festet pynt som kan falle ned eller blåse bort, kan skade både mennesker, bygg og eiendeler," advarer Bjerkek.

Julestemning for alle
Julen handler om å skape en hyggelig og inkluderende atmosfære for alle. Ved å vise hensyn, ha respekt for felles regler og starte med en vennlig dialog, kan man bidra til en fredelig og harmonisk adventstid for både seg selv og naboene.

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.
Her er 7 overraskende grunner til å spise mer dadler Det finnes mange helsemessige fordeler ved å spise dadler.