Ettersom mer plastavfall slippes ut i miljøet, får mennesker også i seg flere og flere mikroplastpartikler gjennom drikkevann og mat.
Disse mikroplastpartiklene kan skade kroppens indre organer etter at de har blitt absorbert gjennom fordøyelsessystemet. Ifølge en studie publisert i Communications Biology er nyrene spesielt påvirket.
Hva skjer?
Studien viser at mikroplast – små plastpartikler mindre enn 5 millimeter lange – er de primære bærerne av det miljøskadelige stoffet Benzo[a]pyren (BaP), som tas opp i kroppen.
De nøyaktige mekanismene er ennå ikke fullt ut forstått, men det er bevis for at BaP først og fremst absorberes gjennom tarmene etter oralt inntak, noe som utgjør en helserisiko. Det melder mediet The Cool Down.
Studien konkluderer med at flaskevann er den største kilden til mikroplast, som kan skade tarmveggen og nyrene, samt forårsake systemisk betennelse.
Hvorfor er mikroplast i miljøet et problem?
Mikroplast i miljøet utgjør en stor utfordring da den på grunn av sin mikroskopiske størrelse er nesten umulig å fjerne. De er funnet i magen til både mennesker og dyr, samt i luft, jord, vann fra springen, mat og drikke.
Mikroplast hoper seg også opp i verdenshavene, hvor de skader korallrev og marine økosystemer. Siden mikroplast ikke finnes naturlig i naturen og er et menneskeskapt produkt, kan ikke organismer bryte dem ned.
Hva kan vi gjøre for å redusere mikroplast i miljøet?
Ved å redusere bruken av plast og resirkulere riktig, kan vi redusere mengden mikroplast som slippes ut i naturen. En enkel løsning er å investere i en gjenbruksdrikkeflaske i stedet for å kjøpe engangsflasker, og å bruke gjenbruksbeholdere i stedet for engangsposer.
Du kan også unngå plastposer ved å bruke tøyposer eller andre gjenbruksalternativer når du handler. I tillegg kan du støtte bedrifter som bruker plastfri emballasje.
Riktig avfallssortering og resirkulering av plast er også avgjørende for å hindre at plast havner i miljøet, hvor den brytes ned til mikroplast som vi kan inhalere og få i oss.
Forskere jobber også med løsninger for å bekjempe mikroplastforurensning. En ny type filter kalt bioCap har vist lovende resultater og er under utvikling. Selv om vi ennå ikke vet de fulle konsekvensene av mikroplast i miljøet, kan vi bidra til å redusere risikoen med små handlinger.