Det blir stadig viktigere å opprettholde fysisk helse etter hvert som vi blir eldre – spesielt etter fylte 60 år.
Selv om kroppen naturlig bremser litt med alderen, kan visse vaner hemme bevegeligheten og i verste fall føre til langvarige skader.
Fysioterapeut Lucy Macdonald fra RestartPhysio peker på seks typiske fallgruver for personer over 60 år og gir gode råd om hvordan de kan unngås:
1. Gjøre for mye, for fort
"Det er den største årsaken til skadene og smertene jeg ser," sier Macdonald.
"Hvis du plutselig øker aktivitetsnivået, eller gjør noe kroppen din ikke har gjort på lenge, er det stor risiko for skade."
I stedet anbefaler hun å øke aktivitetsnivået gradvis.
"Del opp oppgaver som å grave hagebed eller male huset i mindre biter, og få litt trening før du kaster deg ut i å spille fotball med barnebarna," sier hun.
2. Å tenke "styrketrening er ikke noe for meg"
"Med alderen blir styrketrening viktigere for å forhindre muskeltap og bygge muskler som beskytter mot skader", forklarer Macdonald.
"Det er aldri for sent, og det trenger ikke ta lang tid - to ganger i uken i 30 minutter med vekter som aktiverer de store muskelgruppene er nok. Start med lette vekter og øk gradvis - eller enda bedre, tren under veiledning av en fysioterapeut."
3. Å tro at de beste årene er over
Alder er bare et tall – ikke sett grenser for deg selv.
"De sunneste menneskene jeg har møtt er i 70-årene, og det er fordi de har valgt en livsstil der de tar vare på kropp og sinn," sier Macdonald.
"I 40-50-årene er det mange som er opptatt med både jobb og familie, så det er vanskelig å prioritere trening og restitusjon. Men etter hvert som man blir eldre har man ofte mer tid til aktiviteter som gagner både fysisk og psykisk helse."
4. Å tro at du kan komme unna med ungdommens dårlige vaner
Mangel på søvn, dårlig kosthold og ujevn trening tar fort ut sitt.
"Kroppen restituerer seg saktere med alderen, så vi kan ikke lenger "komme unna med" dårlige vaner, understreker Macdonald.
5. Å være redd for å prøve noe nytt
"Det er aldri for sent å starte en ny aktivitet," sier Macdonald.
"Nøkkelen er å finne noe du elsker, med folk du bryr deg om - da er sjansen for at du blir værende mye større."
6. Tro dårlig balanse og fall er uunngåelig
"Det er ikke sant - hvis du trener balansen din, vil du forbedre den," sier Macdonald.
"Ved å trene noen minutter daglig kan du forebygge fall - en av de største årsakene til sykdom og død blant eldre."
Hun anbefaler å innlemme balanseøvelser i daglige rutiner – f.eks. ved å stå på ett ben med lukkede øyne mens du pusser tennene, og ha hendene klare for støtte.