Egg finnes i utallige varianter og de fleste har sin egen favoritt. Dette gjør også at det er uvanlig mange meninger om hvor lenge et egg skal kokes og når det er helt perfekt.
Selv om det høres relativt "enkelt" ut å koke egg, kan det være veldig vanskelig å treffe det perfekte egget.
Uansett om du foretrekker hardkokte, bløtkokte eller smilende egg – det er seks tips som vil gjøre eggkokingen din mye enklere. Det skriver Expressen.
1. Ta ut egget i god tid
Mange av oss tar nok egget rett fra kjøleskapet når det skal kokes. Men det viser seg faktisk at vi bør ta den ut på mye bedre tid. Du bør faktisk ta ut egget ditt ca 20 minutter før det går i det kokende vannet. Hvis et egg har romtemperatur, er det mindre risiko for at det sprekker når det treffer det kokende vannet.
Forklaringen er at egget blir utsatt for et stort "sjokk" når det er kaldt og treffer det kokende vannet, derfor "hopper" det lettere og får sprekker i skallet.
2. Bruk en tegnestift
Ja, du leste riktig. Bruk en tegnestift. I et egg samles luften i den «runde enden», som typisk er den som vender nedover i eggebrettet. Her skal du lage et lite hull med tegnestiften. Da blir trykket i egget lettet og det sprekker ikke.
3. Kok ved riktig temperatur
Ikke la vannet koke for hardt før du kaster eggene i. Da blir de "gummiaktige" og harde. Derfor bør du ikke koke egget på høyeste temperatur.
4. Slå eggene mot hverandre
Når eggene er kokt, hell vannet fra kasserollen, men la eggene stå. Etter dette "rister" du pannen slik at eggene treffer innsiden og skallet sprekker - dette gjør pillen mye lettere.
5. Bruk iskaldt vann
Når du har helt det varme vannet fra kasserollen med de kokte eggene, tar du iskaldt vann i gryten med eggene i stedet. Da stoppes kokeprosessen umiddelbart.
6. Bruk rennende vann
Skrell eggene under rennende vann. Når du gjør dette kommer vann under skallet og det gjør det mye lettere å skrelle eggene.