Eksperter advarer mot forgiftning: Ikke spis det

14/01/2024 15:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis poteten bare har blitt litt grønn, må du ikke spise den.

Så tydelig er budskapet fra flere ernæringseksperter. 

Det skriver Dagbladet

Til media sier Iselin Bogstrand Sagen, som er ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt:

"Du bør ikke spise grønne poteter. Fargen indikerer at den har vært utsatt for sollys, og det betyr at det kan dannes et stoff som heter solanin. Det kan føre til forgiftning."

Eksperten får støtte av sin kollega. Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog og cand, scient.

Hun sier:

«Det kan absolutt være farlig å spise grønne poteter. Solanin i store mengder kan gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter. I verste fall kan det gi nevrologiske forstyrrelser i form av balanse- og synsforstyrrelser.'

Solanin kan ikke smakes, men det er giftig. 

Vanligvis er poteten kjent for å være sunn. Den inneholder mange næringsstoffer som er bra for kroppen.

Men det krever at det oppbevares riktig.

Holdes de i sollys vil de etter hvert få et grønnaktig skjær, og de kan også begynne å spire.

«Hvis det bare er noen små spirer på poteten, kan du bare fjerne dem og spise den. Men hvis det er store mengder spirer og de er lange, så er poteten forgiftet og skal ikke spises, sier Iselin Bogstrand Sagen.

Poteter som ikke er vasket eller selges med jord på, har mindre sannsynlighet for å bli grønne. Men det som er avgjørende er om de utsettes for lys eller ikke.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.