Så tydelig er budskapet fra flere ernæringseksperter.
Det skriver Dagbladet .
Til media sier Iselin Bogstrand Sagen, som er ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt:
"Du bør ikke spise grønne poteter. Fargen indikerer at den har vært utsatt for sollys, og det betyr at det kan dannes et stoff som heter solanin. Det kan føre til forgiftning."
Eksperten får støtte av sin kollega. Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog og cand, scient.
Hun sier:
«Det kan absolutt være farlig å spise grønne poteter. Solanin i store mengder kan gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter. I verste fall kan det gi nevrologiske forstyrrelser i form av balanse- og synsforstyrrelser.'
Solanin kan ikke smakes, men det er giftig.
Vanligvis er poteten kjent for å være sunn. Den inneholder mange næringsstoffer som er bra for kroppen.
Men det krever at det oppbevares riktig.
Holdes de i sollys vil de etter hvert få et grønnaktig skjær, og de kan også begynne å spire.
«Hvis det bare er noen små spirer på poteten, kan du bare fjerne dem og spise den. Men hvis det er store mengder spirer og de er lange, så er poteten forgiftet og skal ikke spises, sier Iselin Bogstrand Sagen.
Poteter som ikke er vasket eller selges med jord på, har mindre sannsynlighet for å bli grønne. Men det som er avgjørende er om de utsettes for lys eller ikke.