Når det er sommer er det ekstra viktig å ta hensyn til kjæledyret ditt. Varmen kan ta knekken på dyrene og få dårlige konsekvenser.
Et anslag fra Dyrevernsenteret viser at 88 personer henvendte seg i 2023 fordi de var bekymret for en hund som hadde blitt liggende i en varm bil.
- Hunder er mer følsomme for høye temperaturer enn mennesker. Dette er fordi mennesker svetter varmen ut av hele kroppen, men hunder kan bare kvitte seg med varmen via potene og munnen, sier Jens Jokumsen, familiedyrsjef i Dyrenes Beskyttelse .
Selv om bilen står parkert i skyggen, blir bilen som en ovn på svært kort tid. Det er derfor best å la hunder være hjemme hvis mulig.
Dette skriver Dyrenes Byskytlese i en pressemelding.
Fra 25 til 50 grader på en halvtime
Jens Jokumsen oppfordrer deg derfor til å la hunden være hjemme når det er mulig, for eksempel når du skal handle. Hvert kvarter stiger temperaturen med 10 til 15 grader i en parkert bil, og åpne vinduer gjør ingen forskjell.
"Selv om hunden kan virke trist over at du reiser hjemmefra, vil det alltid være bedre for den å holde seg hjemme i et kjølig rom med tilgang på ferskvann, fremfor å sitte i en bil bak. I verste fall ender det opp med tar sitt liv», sier Jens Jokumsen.
En huskeregel er at når utetemperaturen når rundt 20 grader, stiger temperaturen inne i en bil raskt og kan nå 40 til 50 grader på en halvtime. Så derfor: La hunden være hjemme.
[GUIDE] Forholdsregler for dyr i bilen
Hvis det er helt nødvendig å la hunden eller katten ligge i bilen en kort stund, er det viktig å følge noen enkle forholdsregler.
Parker alltid i skyggen
Frisk luft er viktig, så åpne minst to vinduer på gløtt, eller bagasjerommet, slik at det blir luftstrøm i kabinen
Gi tilgang til ferskvann i bilen
Sett en lapp i frontruten med mobilnummeret ditt slik at du kan kontaktes dersom en kritisk situasjon skulle oppstå
[GUIDE] Hvordan hjelpe et dyr med heteslag
Hjelp dyret med drikkevann og skygge
Hvis du ikke kan hjelpe dyret selv, ring til politiet eller til Dyrebeskyttelsen
Dyreeiere av et dyr med heteslag bør kontakte veterinær umiddelbart