Den moderne tid har forvandlet måten vi våkner på, fra vekkerklokker og klokkeradioer til den alltid tilstedeværende smarttelefonen som er innenfor armlengdes avstand.
Men med sin bekvemmelighet og teknologi bringer den også fristelsen til å slumre - den forførende knappen som lover oss noen ekstra minutters søvn.
Men ifølge nyere forskning er denne tilsynelatende uskyldige vanen faktisk alt annet enn gunstig for helsen vår.
Det skriver Real Simple.
"Snooze" -funksjonen, som lar oss utsette alarmen i fem, ti eller femten minutters intervaller, kan virke som en gave på en trøtt morgen. Mange har opplevd fristelsen til å bare trykke på knappen for en liten søvn til, noe som kan resultere i en hektisk morgen hvor du ender opp med å løpe sent.
Vitenskapen bak søvnmønstre og kvalitet taler imidlertid volumer mot denne praksisen.
Søvnekspert Alies Coster forklarer problemet: "I løpet av tiden du slumrer, er søvnkvaliteten din ikke god nok til å bidra til utvinning av kropp og hjerne. Det er fordi søvnen din blir avbrutt hver gang.» Disse gjentatte avbruddene resulterer i at du våkner og føler deg mer sliten og engstelig enn om du hadde steget ved den første alarmen.
Denne fragmenterte søvnen som slumring gir, har vist seg å ha dypere konsekvenser for helsen vår enn bare en sliten start på dagen. På lang sikt påvirker det søvnkvaliteten vår negativt, noe som kan øke risikoen for alvorlige helsemessige forhold som kardiovaskulær sykdom og til og med kreft.
Ekspertenes råd er klart: sett vekkerklokken på den tiden du faktisk trenger for å stå opp og motstå fristelsen til å slumre. Denne enkle endringen i morgenrutinen din kan forbedre søvnkvaliteten din og dermed din generelle helse og velvære betydelig. Ved å omfavne denne praksisen kan du nyte en mer gjenopprettende natts søvn og en friskere start på dagen, fri for de skadelige effektene som slumring kan medføre.