Får du hodepine av et enkelt glass rødvin? Ny studie gir mulig forklaring

23/11/2023 10:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Forskere mener å ha vist en sammenheng mellom en type plantestoff i rødvin og kroppens evne til å bryte ned alkohol.

Selv om de fleste sannsynligvis er klar over at store mengder alkohol kan forårsake hodepine, opplever noen mennesker at bare ett glass rødvin kan være problematisk.

I en studie publisert mandag i det akademiske tidsskriftet Scientific Reports Journal, sier forfatterne at de kan ha løst gåten om hvorfor noen mennesker er spesielt rammet av hodepine når de drikker rødvin.

Rødvin hodepine - som ikke skal forveksles med hodepine forårsaket av bakrus som oppstår dagen etter å ha drukket - krever nemlig ikke at mann inntar store mengder rødvin.

Quercetin, som er en såkalt flavanoid, som er en type urtestoff, kan forstyrre kroppens evne til å bryte ned alkohol i kroppen, ifølge den nye studien.

Det kan føre til en opphopning av giftstoffer som kan forårsake hodepine.

Quercetin finnes i mange forskjellige grønnsaker og frukt - inkludert druer. Og mengden quercetin er langt høyere i rødvin enn i hvitvin.

Men det forklarer ikke hvorfor noen mennesker får hodepine fra et enkelt glass rødvin.

Derfor satte forskerne seg for å undersøke sammenhengen mellom quercetin og ALDH2, som er en genetisk variant av et enzym som hjelper kroppen å bryte ned alkohol.

Det er omtrent åtte prosent av verdens befolkning som har en dysfunksjonell variant av ALDH2. Derfor har de vanskeligere for å bryte ned alkohol, og får dermed verre bivirkninger av alkohol enn andre.

Forskerne bak studien mener at quercetin hemmer ALDH2 og at det kan påvirke – spesielt noen mennesker – i en slik grad at de blir svært utsatt for hodepine når de drikker rødvin.

Hypotesen er imidlertid ennå ikke testet på mennesker, og forskerne bak prosjektet understreker derfor at det er nødvendig å forske videre for å demonstrere avhandlingen.

CNN har talt med Jonas Spaak, der er lektor i kardiologi ved Karolinska-instituttet i Stockholm, og han mener også, at hypotesen skal testes yderligere.

– Studien ble bare utført i et laboratorium, og stoffene ble testet utenfor menneskekroppen i konsentrasjoner flere ganger høyere enn i blodet etter noen glass vin, sier han til CNN.