Det finnes undersøkelser som viser at tre til fire kopper kaffe om dagen faktisk er assosiert med en litt redusert risiko for type 2 diabetes, demens, blodpropp og Parkinsons sykdom.
Og nå kan det være ekstra gode nyheter på vei for deg som liker å drikke kaffen med melk. Ny forskning fra Københavns Universitet tyder på dette.
Forklaringen må finnes i en kombinasjon av proteiner og noen spesielle antioksidanter kalt polyfenoler, som bl.a. finnes i kaffebønner.
Den blandingen kan faktisk doble de betennelsesdempende egenskapene til kroppens immunceller – og dermed gjøre den bedre i stand til å bekjempe betennelse.
Når bakterier og virus kommer inn i kroppen din, reagerer immunsystemet ditt ved å sende ut hvite blodlegemer og kjemikalier for å beskytte kroppen.
Den reaksjonen kalles betennelse eller betennelse. Polyfenolene finnes allerede i kroppen så vel som i planter, frukt og grønnsaker.
Det er allerede kjent at polyfenoler er sunt for mennesker fordi de bidrar til å redusere såkalt oksidativt stress i kroppen, som ofte forårsaker betennelse.
I den nye danske studien, som nettopp er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry, undersøkte forskerne den anti-inflammatoriske effekten av å kombinere polyfenoler med proteiner. Derfor påførte de immuncellene en kunstig betennelse.
Og her observerte forskerne at immuncellene med kombinasjonen polyfenoler og aminosyrer var dobbelt så flinke til å bekjempe betennelsen som cellene som bare hadde tilsatt polyfenoler.
«Våre resultater viser at reaksjonen mellom polyfenoler og proteiner også forekommer i noen kaffedrikker med melk som vi har undersøkt. Faktisk skjer reaksjonen så raskt at den er vanskelig å unngå i alle matvarene vi har undersøkt så langt, sier professor Marianne Nissen Lund fra Institutt for matvitenskap, som har stått i spissen for studien.
Andre forskningsstudier har tidligere vist at polyfenolene binder seg til proteiner i f.eks. kjøttprodukter, melk og øl.
I en annen ny studie viser det seg at molekylene også binder seg til hverandre i en kaffedrikk med melk. Fordi kaffebønnen er full av polyfenoler, mens melk er rik på proteiner.
«Det er derfor naturlig å tenke seg at denne cocktailen også kan ha en gunstig effekt på betennelse hos mennesker. Vi må nå undersøke dette videre, i første omgang hos dyr, og så håper vi at vi kan få forskningsmidler til å undersøke det også på mennesker, sier professor Marianne Nissen Lund.