Tidlig modning gir små kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Selv om tidlig pubertet har en viss innvirkning på skolekarakterer, forklarer det bare en liten del av forskjellen mellom gutter og jenter, viser en ny studie.
Påvirker pubertet skoleprestasjoner?
Det har lenge vært kjent at jenter går tidligere gjennom puberteten enn gutter, og dermed blir fysisk modne raskere. Forskere ved Institutt for samfunnsforskning ønsket å undersøke om dette også påvirker kognitiv modning, altså evnen til å tilegne seg kunnskap.
"Vi fant en tydelig sammenheng mellom pubertetsutvikling og skolekarakterer", sier forsker Marte Strøm.
Sammen med kollegaer har hun undersøkt hvordan kjønnsforskjeller i pubertet og modning kan bidra til forskjeller i skoleprestasjoner og senere muligheter på arbeidsmarkedet.
Tidlig pubertet gir bedre karakterer
Jenter presterer i snitt bedre enn gutter på skolen, og forskjellen øker særlig i ungdomsårene. Allerede før skolestart har jenter et forsprang i språkforståelse, mens gutter har en fordel i romforståelse, noe som kan hjelpe i matematikk.
Når puberteten når sitt høydepunkt i 15–16-årsalderen, har jenter typisk hatt to år lengre modning enn gutter. I noen tilfeller kan de tidligst utviklede jentene ligge hele fire år foran de senest utviklede guttene.
Forskerne fant at de som har kommet lenger i puberteten, generelt oppnår bedre karakterer. Tidlig fysisk modning kan altså gi et akademisk fortrinn.
Men forklarer ikke hovedforskjellen
Studien viste imidlertid at pubertet og fysisk modning bare forklarer 8 prosent av forskjellen i skoleprestasjoner mellom gutter og jenter.
Resten av forskjellen skyldes andre faktorer, som arbeidsvaner, læringsstrategier, læringsmiljø og hvordan gutter og jenter responderer på undervisnings- og evalueringsmetoder.
"Vi hadde forventet at pubertet spilte en større rolle", sier Strøm.
Selv om puberteten påvirker karakterene, viser funnene at den største forskjellen mellom gutters og jenters skoleprestasjoner ligger i andre områder enn biologisk modning.