I en travel hverdag er det mange ting å huske på, og vi tør å påstå at det er ganske vanlig å glemme å ta ut matvarer fra fryseren i god tid før man skal bruke det.
Men faktisk er det en teknikk som bare tar noen timer, så du trenger ikke å ringe etter en pizza bare fordi du glemte å ta ut kyllingen eller biffen kvelden før.
Det er riktig at den tryggeste måten å tine kjøttet på er å ta det ut fra fryseren et døgns tid før det skal brukes og la det tine helt i kjøleskapet.
Men hva om du har glemt det eller plutselig bestemmer deg for å bruke noen av matvarene i fryseren?
Da kan du ty til vannbadet. Det går relativt raskt og er helt ufarlig.
Velg kaldt vann
Det er åpenbart å tenke at det er varmt vann som trengs for å tine kjøtt raskt, men det bør du holde deg unna.
Det varme vannet kan føre til at den ytre delen av kjøttet tiner for raskt i forhold til midten, så det er fare for bakterievekst.
Lag heller et vannbad med kaldt vann, som kjøttet så kan ligge og kose seg i. Helst i en pose.
Et godt tips her er å skifte vann hver halvtime, da det blir avkjølt ganske mye av å ha en stor kjøttbit liggende.
Derfor fungerer det
Vann er en betydelig bedre temperaturleder enn luft. Man kan si at vann "stjeler" varmen raskere.
Et godt eksempel er at hvis du beveger deg rundt i 15 grader varm luft ute, føles det ikke nødvendigvis så ille, mens en dukkert i 15 grader varmt vann kan føles som tortur.
Dette er fordi vann "stjeler" kroppsvarme raskere enn luft - og dette er faktisk det samme prinsippet som gjelder for kjøtt- og vannbad.
Du bør imidlertid alltid sikte på å la kjøttet tine i kjøleskapet, da det er en tryggest måte å unngå bakterier - men hvis tiden er knapp, er vannbadet en veldig god løsning.
Foto: Shutterstock