Hageekspert deler 7 viktige tips til hagen i oktober: Nesten ingen husker tips nummer 6

16/10/2023 18:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
- For meg er faktisk oktober måned en av de viktigste hagemånedene, sier hageekspert Berit Rørbøl.

Etter en usedvanlig varm høst er det ingen vei utenom: vinteren kommer, og det er på tide å ta fatt på hagen.

Og spesielt i oktober bør hagen ha høy prioritet, spør du hageekspert Berit Rørbøl fra Bolius, som tok en prat om flora og fauna med B.T.

«For meg er faktisk oktober måned en av de viktigste hagemånedene» heter det i meldingen fra Rørbøl. Derfor deler hun nå syv gode råd om at dansker bør krysse av på lista før kuldegradene slår til.

  1. Klipp gresset en siste gang: Selv om det er kaldt, ikke glem plenen. — Når gresset slutter å gro, er det på tide med siste slått, sier Berit. Klipp den litt lenger enn vanlig, omtrent fire til fem centimeter. Hvis du hopper over dette trinnet, risikerer du snømugg om våren.

  2. Beskytt de frostfølsomme plantene: Når vi går inn i oktober, er nattefrost uunngåelig. Nå er tiden inne for å flytte de mest frostfølsomme plantene innendørs, ellers vil de møte en kald død. Husk også å grave opp løker og knoller som ikke tåler frost.

  3. Plant nye blomster: Fra midten av oktober er det på tide å kickstarte plantesesongen. Jorden er fortsatt varm, men fuktig, og gir plantene dine optimale forhold for å utvikle sterke røtter og blomstre vakkert om våren.

  4. Rydd opp: Selv om det ikke er nødvendig, er det en god idé å rydde opp i hagen. Fjern det verste rotet og tomme gryter slik at du kan ønske våren velkommen i rene omgivelser. Det er lettere å administrere enn en kaotisk hage.

  5. Tøm pottene: Bruker du potter til å dyrke grønnsaker, er det viktig å tømme dem for jord før neste sesong. Sopp og sykdommer kan overleve i jorda, og der kan snegleegg gjemme seg. Godt renhold er nøkkelen til en sunn hage.

  6. Forbered et kjæledyrvennlig hjørne: Selv om det er viktig å rydde opp, kan du dra nytte av å forlate et hjørne av hagen mer rotete. Det er en god måte å støtte biologisk mangfold på. En gammel trestubbe eller en haug med løv gir dyrene et koselig sted å dvale.

  7. Se hagen med nye øyne: Når høstløvet faller, kan du ta en kritisk vurdering av hagen din og se om den er kjedelig om vinteren. Utforsk nabolaget og la deg inspirere av vinterblomstrende busker som keiserlige busker og trollhassel.

Så ta på deg hanskene og la hagen bli din vinterlekeplass. Det er nok å gjøre, og når våren kommer vil hagen din takke deg med frodige farger og sunn utvikling.