Harvard psykiatere: Denne urten forbedrer hukommelse og reduserer stress

20/07/2024 19:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den aromatiske planten har helsefremmende egenskaper, da den kan lindre symptomer på stress, depresjon og angst. Derfor har det spesielle fordeler for hjernen.

Når vi blir eldre, begynner hukommelsen sakte å svekkes. Å glemme hvor nøklene er eller viktige dater blir mer vanlig hos eldre. En rekke studier har imidlertid vist at kosthold og fysisk form kan spille en rolle for å forhindre forringelse av hjernen.

«Du har kraften i enden av gaffelen din», sier Uma Naidoo, en psykiater som spesialiserer seg på ernæring ved Harvard Medical School og forfatter av «What Food Does to Your Brain», ifølge avisen La Tercera.

I studiene fant hun en veldig vanlig urt som har store fordeler for hjernens helse, hukommelse og stress. Rosmarin er en aromatisk plante som finnes i mange retter. Den brukes hovedsakelig som krydder på kjøtt og i sauser. Rosmarin kan imidlertid også brukes til å lage infusjoner.

Dr. Naidoo fant ny forskning som 'støtter rosmarins mange antioksidanter og hjernebeskyttende egenskaper'.

"Bruken av urten og dens ekstrakter kan bidra til å lindre smerte (analgesi) mens den fungerer som en styrkende for nervesystemet, lindrer symptomer på stress, depresjon og angst," sier hun.

Planten blir også studert for sin evne til å forhindre aldring av hjernen og til og med Alzheimers sykdom. Ifølge en studie inneholder rosmarin karnosinsyre, en komponent med nevrobeskyttende egenskaper som til syvende og sist er til fordel for hukommelsen.

I tillegg inneholder urten ulike bioaktive forbindelser og fyto-komponenter, som har følgende fordeler for menneskers helse: antiinflammatorisk aktivitet, antioksidantkapasitet, antimikrobiell effekt, antiproliferativ aktivitet, hemmende og dempende egenskaper.

Hvor mye rosmarin kan du spise daglig?

I følge en studie utført av farmasøyt, kostholdsekspert og ekspert på urtemedisin María Tránsito López, er de anbefalte daglige dosene:

  • I infusjon: 2-4 gram daglig i 150 ml kokende vann (kan drikke opptil 3 kopper om dagen, men helst etter måltider)

  • I flytende ekstrakt: 30 dråper, 3 ganger om dagen

  • I essens: 3-4 dråper, 3 ganger om dagen på en sukkerbit

  • I tørket pulverekstrakt: 0,3 til 2 gram daglig

– Selv om sannsynligheten for forgiftning ved inntak av rosmarininfusjoner er svært lav, kan en overdose føre til magekramper, oppkast, gastroenteritt, livmorblødning og nyreirritasjon, legger forskeren til, som understreker at man derfor må være forsiktig med inntaket.