Her er svaret en gang for alle: Blir du virkelig syk av å fryse?

10/08/2024 15:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Visste du det?

Siden barndommen har du sikkert hørt at du må huske å kle deg skikkelig slik at du ikke blir syk.

De siste årene har vi imidlertid blitt betydelig mer informert om spredning av bakterier og virus, spesielt under korona-pandemien. Her var det ingen råd om å huske å kle seg ekstra godt for å forebygge smitte og sykdom.

Så er det egentlig noe med det? Er det egentlig greit å bli syk av kulde?

Jan Pravsgaard Christensen, førsteamanuensis ved Institutt for internasjonal helse, svarer nå på det store spørsmålet om kulde gjør oss syke.

Det korte svaret er "ja", men det er ikke så enkelt.

Ifølge førsteamanuensisen er det ikke kulden i seg selv som gjør oss syke. Når du er kald blir det dårligere flyt i nesens slimhinner, og derfor er det lettere for virus å trenge inn og gjøre deg syk.

– Når du blir forkjølet på slimhinnene får du dårligere blodgjennomstrømning i nesen og dermed færre immunceller – T-celler – og antistoffer på de stedene de helst burde vært, forklarer Jan Pravsgaard Christensen, førsteamanuensis ved Institutt. for internasjonal helse, immunologi og mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Jan påpeker at influensa og forkjølelse generelt har gode forutsetninger for å overleve og gjøre deg syk når det er kaldt, og dø i varme. Det er imidlertid viktig å påpeke at virus har gode forhold både når du er forkjølet lokalt og når hele kroppen er kald.

«Hvis du bare har kalde føtter, men generelt er varm, spiller det sannsynligvis ingen rolle. Tross alt kommer virus ikke inn gjennom føttene. Men står du derimot i snøen i Adams kostyme, fryser du overalt, og da gjør det ikke noe om du har skjerf rundt nese og munn, for da blir slimhinnene også kalde,' han sier.

Kalde føtter forårsaker sykdom

Et spennende eksperiment fra World Research Center Common Cold Center ved Cardiff University tok sikte på å undersøke sammenhengen mellom forkjølelse og sykdom.

I sitt forsøk måtte en andel av testpersonene ha føttene i kaldt vann, mens den andre andelen måtte ha føttene i et tomt kar og dermed ikke fryse. Resultatet viste at 13 av 90 testpersoner med føttene i kaldt vann ble syke.

Det spennende med dette resultatet og det Jan Pravsgaard Christensen bemerker er at ikke alle 90 testpersonene med føttene i det kalde vannet ble syke. De forklarte selv at de generelt ble lett syke sammenlignet med venner, familie og folk rundt seg.

Ifølge førsteamanuensisen i internasjonal helse kan dette skyldes at vi alle er 'kablet' forskjellig og at det kan skyldes både alder og genetikk.

Derfor kan det være vanskelig å klumpe alle sammen og dokumentere en sammenheng mellom forkjølelse og sykdom.

Ved første øyekast virker det imidlertid ulogisk at kroppen, når den fryser og allerede er under press, reduserer blodsirkulasjonen og dermed senker barrierene mot bakterier og virus som kan gjøre oss enda mer syke.

Men ifølge Bobby Zachariae, forsker og professor ved Aarhus Universitet, skyldes dette trolig at kroppen går i dvale og prioriterer kampene sine.

Kroppen bruker med andre ord sine krefter på å holde kulden i sjakk, som tidligere og dypt i vårt DNA er en trussel som kan drepe oss, snarere enn en forkjølelse, til tross for at den også kan være ganske ubehagelig.