Her er svaret på hvor mye vann du bør drikke på en dag

16/07/2024 15:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De fleste har lært fra barndommen at det er viktig å konsumere nok væske. Men hvor mye er nok?

De siste årene har det å bære rundt på en vannflaske hele tiden blitt en populær trend på sosiale medier.

Dette har reist spørsmålet om hvor mye vann du faktisk trenger daglig. Mange følger den enkle regelen om å drikke når de føler seg tørste, men er det nok?

Mattias Carlström, professor i kardiorenal fysiologi ved Karolinska Institutet i Sverige, har undersøkt dette. Først og fremst understreker han at det viktigste er å lytte til kroppens signaler.

Men det er mer i saken enn bare det.

Han forklarer til SVT at dehydrering sjelden er et problem for friske voksne.

– Anbefalingen er cirka halvannen liter i døgnet. Men blir du kvitt mer væske, trenger du mer, sier han.

Derfor er tommelfingerregelen at hvis du mister væske gjennom svette under trening, må du drikke mer for å opprettholde balansen.

Det er imidlertid ikke bare mengden vann du forbruker som er viktig; Hastigheten du drikker med spiller også en rolle.

Mattias Carlström advarer mot vannforgiftning, som kan oppstå ved å drikke rundt fem liter vann på under en halvtime. Dette fører til en lav konsentrasjon av salter i kroppen, noe som kan føre til at hjernen svulmer opp og resulterer i alvorlige symptomer som anfall, hodepine og bevisstløshet.

På den annen side kan for lite vanninntak også forårsake problemer som konsentrasjonsvansker, hodepine og irritasjon. Derfor er det avgjørende å finne en balanse og drikke passende mengder vann.

Når det gjelder valg av drikke, er vann fra springen ofte det beste valget, med mindre du er fysisk aktiv. Under fysisk aktivitet kan det være nyttig å legge til litt salt eller sukker i vannet for å erstatte tapte elektrolytter.

Vannledende drikker kan føre til væsketap

Har du forsøkt å drikke en god håndfull øl, har du sannsynligvis også erfart at inntak av øl ofte fører til flere toalettbesøk i løpet av kort tid.

Dette skjer fordi øl er vanndrivende og kan føre til ytterligere væsketap, noe Mattias Carlström også bemerker i sin analyse.

Totalt sett understreker han at det ikke finnes noen «one-size-fits-all»-løsning når det gjelder vanninntak. Det viktigste er å være oppmerksom på kroppens signaler og justere væskeinntaket etter behov.