Ifølge den anerkjente hundetreneren Danny Wells, har mange eiere blitt "besatt" av tanken om at hunden trenger lange turer. Problemet, mener han, er at mange bruker den tiden med blikket limt til mobilskjermen, i stedet for å være til stede sammen med hunden sin.
Danny, som er medforfatter av boka "What Your Dog is Thinking", mener at hunder heller foretrekker kvalitetstid med eieren. Han påpeker at en halvtimes lek i hagen sammen med familien ofte kan være mer verdifull for hunden – fordi du faktisk er "til stede".
"Jeg lover deg at hunden din ville knyttet sterkere bånd til deg på den måten", sier Danny.
Han oppfordrer også eiere til å lære seg å lese hundens følelser og signaler.
Tur med hunden – bra for både to- og firbeinte
En studie fra 2024 viser at det å gå tur med hunden ikke bare er bra for hundens helse – men også for eierens fysiske og mentale velvære, melder Mirror US. Studien viser at det finnes en tydelig emosjonell forbindelse mellom hund og eier, og at hundeeiere generelt er mer fysisk aktive.
Funnene viste også at de som går tur med hunden sin jevnlig, opplever færre negative følelser sammenlignet med de som ikke gjør det. Studien fremhever hvordan forholdet mellom menneske og hund gir gjensidig motivasjon og sosial støtte til å være i bevegelse.
I tillegg viser studien at jo sterkere følelsesmessig bånd en eier har til hunden sin, desto oftere går de tur sammen.
Å være til stede betyr mest
Professor i dyreatferd, Dr. Melissa Bain ved UC Davis Veterinary Medicine, mener eiere bør verdsette tiden de går tur med hunden. I et intervju med HuffPost sier hun:
"Når eiere går tur med hunden sin, bør det ideally være en anledning til å være sammen – bare de to – og nyte hverandres selskap."
Danny Wells' forskningspartner, nevroforsker Dr. Sabrina Cohen-Hatton, advarer også mot at mange misforstår hundens signaler. Hun peker på at stress og usikkerhet hos hunder ofte forveksles med opphisselse eller glede.
Ikke alle hunder liker å bli klappet
Et annet vanlig feilgrep, ifølge Sabrina, er antagelsen om at alle hunder liker å bli klappet. Mange gjør dette uten å lese hundens kroppsspråk – og det kan føre til ubehag eller i verste fall bitt.
Hun er bekymret for økende antall bitt i parker, og mener det skyldes manglende kunnskap og trening – både hos hunder og eiere. Ved å analysere videoer av "uforutsette" hundebitt, hevder hun at det i virkeligheten alltid var advarende signaler i forkant.
Tegn som stive bevegelser, utvidede pupiller, eller at hunden løfter overleppen litt, er klare indikasjoner på at hunden trenger avstand. Det er dens måte å si: "Ikke kom nærmere."