Hvis du ser disse i hagen din, må du reagere med det samme

12/04/2025 08:01

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Den hvite løvhopperen utgjør en alvorlig trussel for hagen din.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Du har kanskje ikke hørt om den før – Metcalfa pruinosa, også kalt hvit løvhopper eller citrus flatid planthopper – men denne lille insekten er i ferd med å bli et økende problem i flere europeiske land.

Nå frykter ekspertene at den også skal dukke opp i norske hager, og ber folk følge med.

Sprer seg raskt i Europa
Insektet stammer opprinnelig fra Nord-Amerika, men er i løpet av de siste tiårene blitt observert i flere europeiske land, inkludert Frankrike, Italia, Spania, Østerrike og Storbritannia. Hvit løvhopper regnes som en invaderende art fordi den lett tilpasser seg nye miljøer og kan skade både prydplanter, frukttrær og vinranker.

Ifølge Artsdatabanken er arten ikke registrert i Norge – ennå. Men på grunn av klimaendringer og økt import av planter, kan det bare være et spørsmål om tid før den dukker opp her.

Hva skal du se etter?
Metcalfa pruinosa er et lite insekt, bare noen millimeter langt, med lysegrå eller hvit kropp. Det legger igjen et hvitt, voksaktig stoff på blader og greiner som ofte er lett å få øye på. Larvene og de voksne insektene suger plantesaft, noe som svekker plantene og kan føre til deformasjoner og redusert vekst. I tillegg kan det hvite belegget føre til soppvekst som skader plantene ytterligere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Shutterstock

Derfor må du reagere
Dersom du oppdager dette insektet i hagen din, bør du melde fra til Artsobservasjoner.no eller ta kontakt med kommunen. Tidlig varsling og bekjempelse er viktig for å hindre at arten etablerer seg i Norge. Insektene formerer seg raskt og sprer seg lett via vind og ved transport av planter.

Det finnes foreløpig ingen kjemiske bekjempelsesmidler spesielt godkjent for privat bruk mot Metcalfa pruinosa i Norge, så det viktigste tiltaket er å oppdage den tidlig.

"Dette er en art vi ikke ønsker oss i norsk natur. Den kan forstyrre økosystemer og skade viktige hage- og landbruksvekster", sier eksperter fra Artsdatabanken.

Så neste gang du er ute og luker eller sjekker frukttrærne – ta en ekstra titt. For denne lille ubudne gjesten kan få store konsekvenser hvis den får fotfeste i norsk jord.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.
Hvis du eier en telefon fra dette merket, bør du sannsynligvis se etter en ny EU vil forby merket på telefonnettet, og det kan bety at det er en veldig god idé for deg å se etter en ny telefon.