Det er forårsaket av en rekke kjemiske reaksjoner som frigjør propanethial S-oksid, et irritasjonsmiddel som får øynene til å renne. Men det finnes måter å forhindre dette på og her skal vi gå gjennom noen av dem.
Tips #1: Bruk en skarp kniv
En skarp kniv forårsaker mindre skade på løkens cellevegger og færre irriterende stoffer frigjøres. Som The Kitchn skriver: "For å forhindre tårer, kutt på en måte som produserer mindre irriterende og hindrer irritanten i å nå øynene dine"
Tips #2: Hold de synlige snittene unna deg
Når du har kuttet løken i to, snu begge halvdelene med forsiden ned på skjærebrettet. La siden du ikke hakker for øyeblikket være uklippet. Når du er ferdig med den ene halvdelen, flytt den hakkede løken til en forberedelsesbolle og sett den på motsatt side av kjøkkenet før du fortsetter med resten av løken.
Tips #3: Kutt løken riktig
Kokker har en effektiv måte å hakke løk på som på en praktisk måte holder de fleste av de synlige snittene mot brettet. Du kan se en video som veileder deg gjennom knivferdighetene for denne hakkeprosessen.
Tips #4: Avkjøl løkene
Med en kald løk fordamper mindre propanetial S-oksid. Du vil fortsatt få noen irritasjoner, men dette vil hjelpe. Husk – avkjøl løken, men ikke frys den. Rå løk som fryses er ofte grøtaktig når den tiner.
Tips #5: Slå på viften
Plasser skjærebrettet ved siden av komfyren og slå på viften. Irritantene vil bli trukket bort fra deg og øynene dine.
For å være sikker på at du bruker disse teknikkene riktig, kan det være nyttig å forstå trinn-for-trinn-prosessen bak å hakke løk:
Slik skreller du en løk: Fjern stilkendene ved å skjære gjennom, legg deretter den flate enden på skjærebrettet og skjær gjennom rotenden på langs. Begynn ved den synlige enden av løken, fjern de ytre skinnlagene for å avsløre kjøttet av løken. Nå er du klar til å kutte, hakke eller hakke løken i små biter.
Slik skjærer du en løk: Når løken din er skrellet, plasser løken med kuttesiden ned på skjærebrettet. Start ved stammeenden, kutt vinkelrett hele veien gjennom pæren, og skape halvmåner. Vær oppmerksom på tykkelsen på skivene som oppskriften krever (noen oppskrifter har godt av supertynne skiver, mens andre krever tykkere biter).
Slik hakker du en løk: Skjær løken i to fra roten til tuppen. Legg den ene halvdelen av løken med snittsiden ned på brettet, med roten pekende bort fra deg, og kutt på langs, fra rot til spiss. Snu løken horisontalt og skjær lange linjer på tvers for å lage små terninger av løk. Kast roten og gjenta med den andre halvdelen.