Hvorfor får vi rynkete fingre i vann? Det handler om mer enn bare hud.

14/04/2025 19:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Et nesten 90 år gammelt studie av poliorammede pasienter ga forskere deres første store ledetråd.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du noen gang spurt deg selv: "Hvorfor blir fingrene mine skrukkete i vann?" Dette har undret både barn i badekaret, tenåringer på svømmetrening og voksne i boblebad. Tidligere trodde forskere at rynkene kom fordi huden sugde til seg vann og "svulmet opp", omtrent som en svamp. Men den forklaringen holder ikke vann – bokstavelig talt. Fingrene måtte ha vokst mye mer enn de faktisk gjør for at det skulle gi slike rynker.

Svaret ligger ikke i huden alene – det handler faktisk mer om nervesystemet vårt.

Det skriver Popular Science.

Spesialhud uten hår
Huden i håndflatene og under fotsålene er helt unik. Denne typen kalles glatt hud (eller glabrous skin), og den mangler hår. Den er full av følsomme reseptorer som gjør at vi kan oppfatte berøring og trykk ekstremt presist. Slike reseptorer finnes også hos dyr, som stjernenesemolden og nebbdyret, som bruker dem til å føle seg frem i miljøet.

Studier har vist at glatt hud har tre ganger så mange raskt-ledende nerver som hårete hud, noe som gjør den ekstra følsom.

Gamle observasjoner ga ny innsikt
Allerede i 1936 oppdaget forskere noe interessant. Pasienter med polioskader hadde fingre som ikke rynket seg i vann, uansett hvor lenge de ble værende der. Disse pasientene hadde nerveskader i mediannerven – en viktig nerve i armen som blant annet styrer håndens bevegelser og sanser.

Denne nerven er også en del av det sympatiske nervesystemet, som aktiveres når kroppen trenger å være skjerpet – som i en "fight-or-flight"-situasjon.

Hva skjer egentlig når fingrene blir rynkete?
I 2003 ble det for første gang bekreftet hvordan nervesystemet får fingrene til å rynke seg. Når hånden senkes i varmt vann, reagerer det sympatiske nervesystemet ved å stramme blodårene i huden – en prosess som kalles vasokonstriksjon. Dette gjør at blodstrømmen til fingrene reduseres, og huden trekker seg sammen og danner rynker.

Men hvorfor skjer det i det hele tatt?
Det endelige svaret kom i 2021. Forskeren Nick Davis gjennomførte et eksperiment på British Science Museum, der han testet hvordan folk greide å gripe våte og tørre gjenstander – både med og uten rynkete fingre.

Resultatene viste at rynkete fingre ga bedre grep på våte overflater enn glatte fingre. Dette ga mening i et evolusjonært perspektiv: forfedrene våre hadde bedre sjanse til å holde fast på fisk i vann – eller å krysse elver uten å skli – med rynkete hender og føtter.

Et evolusjonært "verktøy" med moderne nytte
Det som en gang hjalp oss å overleve i naturen, er i dag også nyttig i medisinsk diagnostikk. Det å dyppe hånden i vann og se etter rynker, kan brukes til å oppdage nerveskader.

Huden avslører mye mer enn man skulle tro – den er som et vindu inn til resten av kroppen.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.
Hvis du eier en telefon fra dette merket, bør du sannsynligvis se etter en ny EU vil forby merket på telefonnettet, og det kan bety at det er en veldig god idé for deg å se etter en ny telefon.