Kjønn og plass i søskenflokken har betydning: Foreldre favoriserer disse barna

14/03/2025 09:02

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
En stor studie viser at foreldre behandler barna forskjellig. Forskerne bak mener at det er problematisk, mens eksperter maner til forsiktighet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste foreldre vil ikke innrømme det, og noen er kanskje ikke klar over det selv en gang. Men et nytt stort forskningsprosjet viser at det stemmer: Foreldre gjør forskjell på barna sine, og favoriserer noen fremfor andre.

Det er konklusjonen i en ny metastudie, der forskere har gjennomgått en rekke studier, hvor foreldre blant annet rapporterer om måten de behandler barna på i hverdagssituasjoner.

Analysen indikerer at barn som er mer pliktoppfyllende behandles bedre enn søsken som kan gjøre mer opprør mot det foreldrene foreslår. Samtidig er det stor forskjell på hvilken plass man har i søskenflokken og hvilket kjønn man har.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har gått gjennom rundt 19.000 rapporter fra andre studier som er gjort i Vest-Europa, Canada og USA. Her er det et mønster som skiller seg ut:

De eldste får større frihet
Foreldre har en tendens til å favorisere døtrene og de eldste barna i søskenflokken.

De eldste barna får lengre bånd og får mulighete til å ta flere avgjørelser selv og har større frihet til å velge hva de vil, sier de amerikanske ekspertene bak den nye studien.

De mener å kunne se at yngre søsken dermed får lavere selvtillit og atferdsproblemer både i barndommen og når de blir eldre. Men om det er en sammenheng mellom funnene, vil forskerne ikke slå fast.

"Jeg er ikke psykolog. Men det vi vet fra forskning er at førstefødte generelt klarer seg bedre i livet enn andre søsken", sier Kristian Bernt Karlson, sosiolog og professor ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Førstefødte klarer seg bedre
Han viser til flere studier som tyder på at førstefødte klarer seg bedre økonomisk og har flere språkkunnskaper enn yngre søsken.

"Kanskje det skyldes mer oppmerksomhet fra foreldrene fordi du ikke trengte å dele det med andre søsken fra starten av. Eller det kan være ansvaret som følger med å være eldst. Du blir et forbilde", sier en mulig forklaring fra Kristian Bernt Karlson.

Forskning på dette området er imidlertid ikke entydig. Det er også studier som indikerer at yngre søsken matcher eller til og med overgår eldre søsken når det kommer til personlighetstrekk som å være pliktoppfyllende og utadvendt.

Jentene blir favorittene
I den nye studien mener ekspertteamet også de kan se forskjell på hvordan foreldre behandler guttene og jentene sine. Og her høster jentene gevinsten i form av mer positiv oppmerksomhet fra foreldrene.

Forskjellen er "veldig liten og bør tas med en klype salt", sier Kristian Bernt Karlson.

Likevel er det interessant i et historisk perspektiv.

"I dag er det jentene som gjør det best i livet når det gjelder utdanning, sykdom og trivsel generelt", sier Kristian Bernt Karlson.

Kvinner går forbi menn når det gjelder å ta lange høyere utdanningskurs generelt i Europa og får i gjennomsnitt bedre karakterer på tvers av fag både i grunnskole og videregående skole og på universitet, viser forskning