Plantebaserte drikker som havre-, mandel- og soyadrikker har for så vidt fått høy stjernevurdering av mange nordmenn.
Det blir stadig mer foretrukket av mange nordmenn som et sunnere alternativ til melk. Men ifølge flere forskere er det ikke nødvendigvis den beste løsningen for helsen.
Den amerikanske professoren Maria Abreu, som forsker på tykktarmskreft, advarer mot de populære drinkene. De kan faktisk være en del av forklaringen på den økende forekomsten av tykktarmskreft blant yngre voksne i USA.
Hun legger ikke skjul på at kjemikalier og bakterier i bearbeidet mat kan provosere fram et enzym i tarmen som fører til kroniske betennelser.
I verste fall kan tilstanden utvikle seg til kreft, forklarer hun til 7 News, Miami.
Ifølge henne er de plantebaserte drikkene en del av problemet, da de ofte oppleves som sunnere, men i realiteten tilhører de kategorien ultrabearbeidet mat.
Kostholdsekspert Jessica Cording støtter denne bekymringen:
"Meierifrie produkter har en slags helseglorie rundt seg - mange forbrukere antar at bare fordi noe er melkefritt, betyr det at det er sunt," sa kostholdseksperten forrige uke til britiske Daily Mail.
Også danske Anne Tjønneland, forskningsleder i Kreftforeningen, deler stor skepsis:
"Det er ikke mye positivt å si om produktene, bortsett fra respekten for miljøet. Ikke drikk dem for helsen din", sier hun ifølge BT.
Hun påpeker at plantebaserte drikker inneholder emulgatorer og tilsetningsstoffer som ofte er forbundet med helserisiko.
Selv om det ennå ikke er bevis for at urtedrikker direkte øker risikoen for kreft, påpeker hun at det er deres effekt på blodsukkeret og insulinet som skaper bekymring.