Natt til søndag 27. oktober går vi inn i vintertid, og klokka blir stilt en time tilbake.
Det betød at du får en times ekstra søvn. Mange tror ikke at tidsendringen kan påvirke deg, men det kan skape stor ubalanse og ubehag. Også selv om du i prinsippet får en time lenger under dyna.
Hvis du er vant til å gå til sengs på et fast tidspunkt, kan selv en times forskjell føre til langsiktige forstyrrelser. Mange opplever at det i flere uker kan være vanskelig å sovne på det tidspunktet man vanligvis sovner.
I vår del av verden stilles klokka to ganger om året. Siste søndag i mars stilles den en time frem, og siste søndag i oktober stilles den en time tilbake. Vår-justeringen er helt klart verst fordi da får man en time mindre søvn om natten. Men justeringen på høsten kan også oppleves stor fordi man allerede er trøtt på grunn av mørket, og blir forvirret av endringen. Selv om du har fått en tide mer søvn om natten, kan problemene forplante seg når du skal gå i seng på et nytt tidspunkt i forhold til din indre biolgiske klokke.
Slik kan du forberede deg
Det er faktisk noen ting du kan gjøre selv for å forberede deg til overgangen så problemene blir så små som mulig.
På Birmingham Live gir klinisk psykolog Dr. Julie sitt syn på hvordan små endringer kan eliminere tretthet når både sommertid og vintertid oppstår.
"Din biologiske klokke kan ikke endre en hel time i en 24-timers periode", sier hun, og presiserer at det beste er å gjøre små justeringer hver dag i tiden opp mot endringen.
"Du bør være i forkant og starte søvnrutinen 15 minutter tidligere i ukene før, og stille vekkerklokken 15 minutter tidligere", forklarer klinisk psykolog, Dr. Julie.
Start noen dager før overgangen med å justere leggetiden med 10-15 minutter tidligere eller senere (avhengig av om det er overgangen til sommertid eller vintertid). Dette kan hjelpe kroppen med å tilpasse seg gradvis til den nye tiden. Det er særlig viktig for små barn som ofte er ekstra sensitive i forhold til endringer av rutiner.
På den måten vil tidsforskjellen føles mindre stressende og tappende for kroppen, og søvnbalansen din vil være upåvirket.
Andre tips
I tillegg er det en del andre ting man kan gjøre for å lette overgangen:
1 Unngå koffein og tunge måltider før leggetid
Unngå koffein og alkohol, spesielt i dagene før og etter overgangen. Disse kan forstyrre søvnkvaliteten og gjøre tilpasningen vanskeligere.
Å spise tunge måltider rett før leggetid kan gjøre det vanskeligere å sove. Prøv å spise middag minst 2-3 timer før leggetid, og hold kveldsmaten lett.
2 Skap en god søvnrutine
Hold deg til en fast leggetid og stå opp til samme tid hver dag, selv i helgene. Regelmessige søvnvaner kan hjelpe kroppen til å takle endringen lettere.
3 Få naturlig lys om morgenen
Etter overgangen, prøv å få naturlig dagslys så tidlig som mulig på dagen. Sollys er med på å justere kroppens døgnrytme og kan gjøre det enklere å våkne opp og føle seg mer energisk.
4 Unngå blått lys før leggetid
Blått lys fra telefoner, datamaskiner, og TV-skjermer kan forstyrre produksjonen av melatonin, et hormon som styrer søvnen. Prøv å unngå skjermer minst én time før du legger deg for å sikre bedre søvnkvalitet.
5 Gå en tur
Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe til med å regulere kroppens døgnrytme. Prøv å trene om morgenen eller tidlig på dagen for å få energi og fremme bedre søvn om natten.
Husk at det kan ta noen dager for kroppen å justere seg etter tidsendringen. Vær tålmodig med deg selv, og gi kroppen tid til å venne seg til den nye rytmen.
Ved å følge disse tipsene kan man gjøre overgangen til både sommertid og vintertid mindre forstyrrende, og hjelpe kroppens indre klokke med å tilpasse seg mer naturlig.