Mange glemmer det: Det må du alltid må gjøre hvis du lager smoothie

08/03/2025 06:01

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Trendy grønn smoothie har tatt landet med storm, men du må passe på en ting hvis du vil unngå å bli syk.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Grønne smoothies og såkalt "grønn grøt" har blitt en stor trend for de som ønsker et sunt og næringsrikt kosthold.

Å blande grønnsaker, bær og frukt i blenderen gir en vitaminbombe, men det er viktig å være bevisst på matsikkerheten.

Mange er ikke klar over at frosne bær kan inneholde virus, eller at uvaskede grønnsaker kan ha bakterier.

Ved feil behandling kan disse næringsrike drikkene bli en kilde til sykdommer som norovirus, hepatitt A og bakterieinfeksjoner.

Heldigvis kan du enkelt unngå risikoen ved å følge noen enkle hygieneråd.

Hvorfor er det viktig å følge disse rådene?
Selv om frukt, bær og grønnsaker ser rene og friske ut, kan de være forurenset med skadelige mikroorganismer.

Uvaskede produkter kan inneholde jordbakterier som E. coli eller listeria, mens frosne bær har vært koblet til utbrudd av hepatitt A og norovirus i flere land.

Særlig importerte bær og grønnsaker kan være utsatt for forurensning i produksjonsprosessen.

Derfor er det viktig å ta forholdsregler før du kaster ingrediensene i blenderen.

1 Skyll alltid frukt og grønt grundig
Selv om frukt og grønnsaker ser rene ut, kan de inneholde bakterier, virus eller parasitter som kan forårsake sykdom.

Dette gjelder spesielt produkter som ikke skal varmebehandles før konsum.

Derfor bør all frukt, bær og grønnsaker skylles grundig under rennende vann før bruk. Dette inkluderer også produkter som grønkål, spirer og friske krydderurter som mynte eller basilikum. (Kilde: Mattilsynet)

2 Følg produsentens anvisninger på frosne produkter
Frosne grønnsaker og frukt kan ha spesifikke anbefalinger fra produsenten angående tilberedning.

Noen frosne produkter bør varmebehandles før bruk for å eliminere eventuelle skadelige mikroorganismer.

Det er derfor viktig å lese og følge anvisningene på emballasjen nøye. (Kilde: Mattilsynet)

3 Kok frosne bær før bruk
Frosne bær, spesielt de som er importert, kan være forurenset med virus som norovirus og hepatitt A.

For å redusere risikoen for matbårne sykdommer, anbefaler Mattilsynet at frosne bær kokes i minst ett minutt før de brukes i retter som ikke skal varmebehandles ytterligere, som smoothies eller desserter. (Kilde: Godt.no)

4 Konsumer smoothien umiddelbart eller oppbevar den kjølig
For å bevare både smaken og næringsinnholdet, samt redusere risikoen for bakterievekst, bør smoothies drikkes umiddelbart etter tilberedning.

Hvis du ønsker å oppbevare smoothien, bør den settes i kjøleskap og konsumeres innen et par dager. (Kilde: Mattilsynet)